Смятаният за върховен бос на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, който бе арестуван на 16 януари в Палермо след три десетилетия в нелегалност, бере душа, пише Труд бг.

След като разтръбиха в късния следобед на вторник тежкото здравословно състояние на бившия „капо ди тути капи“, медиите на Апенините уточниха, че той е бил откаран от строго охранявания затвор в град Акуила в болницата „Сан Салваторе“ на града.

И там 59-годишният бивш бос е бил подложен на тежка операция за отстраняване на чревна непроходимост, причинена от тумор в дебелото черво.

Матео Месина Денаро е бил конвоиран до здравното заведение от многочислен отряд карабинери, като въоръжени до зъби служители на реда са останали да пазят специалния пациент по време на хирургическата намеса и след това. 

Адвокатите на мафиота, осъден на доживотен затвор за серия атентати срещу магистрати и представители на властта в началото на деветдесетте години на миналия век, поискаха тежкият затворнически режим на клиента им да бъде отменен и той да бъде хоспитализиран за постоянно.

Основният аргумент на защитниците е, че Матео Месина Денаро вече не може да стои на крака, тъй като раковото му заболяване - тумор на дебелото черво, е в почти безнадеждния четвърти стадий.

От друга страна на миналия 27 юни той е бил подложен на сложна операция на уринарния апарат, а още преди това състоянието му се било влошило рязко.

Може би и защото организмът му не бил понесъл химеотерапията, с която е бил лекуван през последните 6 месеца в специално оборудваната за него санитарна килия в затвора на Акуила.

Така от близо месец „Кръстникът“ на „Коза ностра“ се чувствал изключително зле, имал постоянно силни болки в коремната област и поемал единствено течна храна - плодови сокове и течни хранителни добавки.

Според информациите от болницата „Сан Салваторе“ извършената във вторник вечерта операция е приключила добре, но състоянието на болния оставало „много проблематично“.

В дописките си за здравните неволи на Матео Месина Денаро медиите обобщават, че на разпитите му от магистратите след неговото задържане на 16 януари в клиника на Палермо, той се бил държал предизвикателно и дори арогантно.

Като не веднъж и дваж подчертавал, че ако не било заболяването му, той никога нямало да бъде заловен и едва ли не сам бил предизвикал ареста си, за да бъде лекуван по-добре.

Нещо, което наистина се случва след 16 януари, може би и защото прокуратурата и цяла Италия се надяваха бившият „капо ди тути капи“ да е здрав, за да се разкае и да разкрие истините за „подвизите“ на „коза ностра“ през последнте трийсет години.

Но по време на разпитите му, докато бил що-годе здрав, Матео Месина Денаро категорично отхвърлял не само твърденията, че през трийсетте години в нелегалност е бил върховен бос на мафията, но че въобще имал нещо общо с организираната престъпност на Апенините. 

Румен Михайлов, кореспондент на Труд, Италия 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук