След закопчаването преди близо месец на сицилианката Лорена Ланчери - смятана за фаворитка на бившия бос №1 на мафията Матео Месина Денаро, рано сутринта в градчето Кампобело ди Мадзара бе арестувана и неговата любовница №2 - Лаура Бонафеде, предава "Труд".

Тя е на 56 години, тоест с четири години по-малка от “кръстника”, по професия е начална учителка, но след задържането му през януари и откриването на името ѝ в неговата коресонденция, жената е била временно отстранена от работа.

Сега е задържана, тъй като прокурорите от Палермо Маурицио де Лучия, Паоло Гуидо и Джанлука де Лео са намерили достатъчно докзателства, за да я обвинят в подсъдните деяния дългогодишно всестранно подпомагане на укриващ се от правосъдието мафиот и незачитане на издадените срещу него тежки присъди.

Разказаната днес от италианските медии история на Лаура Бонафеде е кратка, но се връзва прекрасно за сюжет на нова голяма сага за “Коза ностра”. Не само защото изгората на подвизавалия се 30 години в нелегалност Матео Месина Денаро е дъщеря на Леонардо Бонафеде - побратимения преди близо век с неговия баща и бос на мафията в Западна Сицилия Чичо Месина Денаро.

Жената е била и е все още съпруга на килъра в началото на деветдесетте години на новоизпечения тартор Матео Месина Денаро - Салваторе Джентиле, който през 1995 г. е осъден на доживотен затвор заради две убийства и все още е зад решетките.

Арестуваната Лаура Бонафеде била любовница на Матео Месина Денаро още от 1997 г.

Но сякаш за да замести отсъствието му, в живота ѝ година-две след това навлиза босът, обгрижва я всячески, обожава дъщеричката ѝ от Салваторе - Мартина, и Лаура му се отблагодарява с присъщите само на истинските сицилианки преданост и подчинение.

Дълги години тя не само го топли в леглото и му осигурява домашен уют с хубава храна, но заедно с него съставя нарочен буквено-цифров шифър, с който Матео кореспондира със съмишлениците си на свобода.

Лаура разнася също така писмените му заповеди, дирижира от негово име търговете за обществените поръчки в Западна Сицилия, които обикновено печелят хора на бос №1. А когато той се “разпищолва” и се обгражда с други, по-млади гаджета, включително и споменатата Лорена Ланчери, даскалицата започва да му пише писма, изпълнени с ревност, но и с клетви за вечна любов.

И му остава вярна до деня на неговото задържане на 16 януари, като само два дни преди това камера засича двамата да пазаруват заедно в супермаркет.

Но освен очертаните до тук “главни герои” на възможната сага, покрай тях кръжат и редица второстепенни, които са все така от фамилията на Лаура - Бонафеде. Например Матео Месина Денаро се е подвизавал с дублирана лична карта на вече закопчания братовчед на началната учителка - Андреа Бонафеде.

Другият братовчед с абсолютно същото име пък е бил общински служител и е осигурявал безплатните рецепти за страдащия от раково заболяване “кръстник”. Да не говорим за Емануеле Бонафеде - човекът, осигурил през трийсетте години в нелегалност на боса - от 1993 г. до 2023 г., апартаменти и вили, където той да си живее буквално под носа на дирещите го по цял свят антимафиоти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук