Европейският съюз зачита суверенитета на Република Македония, включително границите на македонската държава. Официалното становище на ЕС бе изразено от говорителката на Еврокомисията Мая Коциянчи, уточнява БГНЕС.
Тази позиция бе изразена по повод изявлението на американския конгресмен Дейна Рорабакър, че „Македония не е държава и трябва да бъде поделена между Косово и България”

Коцянчич поясни, че Еврокомисията няма практика да коментира подобни изявления. Брюксел е взел отношение заради отзвука от изявлението на конгресмена, което съвпадна с появата на т.нар. албанска платформа на някои политически партии в страната, представляваща заплаха за нейната унитарност, добави тя. 

„Когато става дума за Македония, това е страна кандидатка и ние я уважаваме. Ние изцяло подкрепяме страната, включително нейния суверенитет, зачитаме и нейните граници. Ние всъщност постоянно казваме, че не може да има промени, когато става дума за границите и работим с кандидатките с цялата сериозност, подкрепа и решителност”, подчерта Коциянчич.