Създадената в чужбина албанска платформа за Република Македония застрашава суверенитета и независимостта на страната, довеждайки Македония до положението на подчиненост или зависимост спрямо друга държава. Това се казва в писмо на македонския президент Георге Иванов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и до президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, които са стратегически партньори на Македония. То бе разпространено от пресслужбата на Президентството, уточнява БГНЕС.
"След парламентарните избори в Република Македония под покровителството на албанския премиер Еди Рама и неговия министър на външните работи в Тирана беше създадена платформа за албанците в Република Македония. Тиранската платформа се превърна в условие за формиране на правителство в Скопие. Платформата е следизборен документ, създаден в друга държава, в кабинета на чужд държавник и чрез премиера на друга държава. С тази платформа се застрашава суверенитетът и независимостта на Република Македония, която бива доведена до положението на подчиненост и зависимост от друга държава", посочва македонският президент. 

Реализацията на платформата предвижда промени в Конституцията на Република Македония, което би застрашило унитарния характер на държавата. Платформата нарушава Охридският рамков договор, който регулира отношенията между етническите общности. В нарушение на Охридския рамков договор платформата е дискриминаторска спрямо други етнически общности, защото са дава приоритет само на една общност. Тази платформа на Тирана допълнително ще дестабилизира вътрешно-политическото положение и ще задълбочи междуетническото напрежение в Македония. 

Начинът, по който е обявена, и изявите на официалните представители на Република Албания и Република Косово се отразяват негативно върху съседските отношения и дестабилизират региона на Западните Балкани“ посочва още македонският президент. 

Той добави, че е изразил тази позиция пред ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря Йоханес Хан, от които е поискал категорично и ясно да отхвърлят платформата. 

„Смятам, че осъждането и отхвърлянето на платформата е единственият начин да се излезе от безизходното положение, в което се намираме. Само по този начин ще постигнем целите на Договора от Пържино, бъдещите реформаторски приоритети, политическото стабилизиране, намаляване на междупартийното и междуетническото напрежение в Република Македония и връщането на държавата по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция. 

Очаквам да осъдите намесата във вътрешните работи на Република Македония от страна на две нейни съседни държави, които желаят да влязат в ЕС. Разбира се, очаквам да изпратите силно послание до нашия крехък регион за неприкосновеността на границите на Балканите и да препотвърдите европейската и евроатлантическата перспектива на страните от региона. Липсата на открито осъждане на платформата на Тирана от страна на международната общност само ще подхрани аналогични амбиции в нашия, но и в други региони на Европа със сложна етническа, религиозна и езикова реалност. Най-искрено се надявам да срещна Вашето разбиране“, казва се накрая в писмото обръщение. 

Той е съпроводено с копие от „албанската платформа“, както и с изяви на официални представители на Албания и Косово.