Френските власти ще въведат мораториум върху ръста на цените на дизела и бензина за половин година, заяви премиерът на страната Едуар Филип, който е назначен от президента Еманюел Макрон.

Въвеждането на мораториума е едно от исканията на участниците в протестното движение "Жълти жилетки“, което хвърли в страната в хаос. По думите на Филип, "никакви данъци не са по-важни от единството на обществото“. "Чух гнева на французите“, подчерта министър-председателят, който трябваше да се справя с хаоса в страната през уикенда, докато шефът му Макрон бе в Буенос Айрес.

"Сега е време за диалог. Дълбоко съм убеден, че ако французите се съберат на масата за преговори, е възможно да се намери решение. И предлагам точно това“, добави той.

"След като изслушах всички мои събеседници по време на консултациите от последните дни, преустановявам данъчните мерки“, заяви Филип и уточни, че „се въвежда мораториум на увеличаването на акциза върху автомобилното гориво“.

Освен това, по неговите думи, "тарифите върху електричеството и газта няма да се увеличават по време на преговорите през зимата“. Също така той отбеляза, че властите са взели решение да отложат въвеждането на нови правила за технически контрол на автомобилите за половин година.Същевременно премиерът обеща в хода на преговорите да се намери по-малко скъпа система.

"Французите, облекли жълтите жилетки, искат понижаване на данъците, а работата да се заплаща“, отбеляза Филип. „Същото искаме и ние“.