Франция може да бъде принудена да обяви извънредно положение след вчерашните безредици в Париж, възникнали по време на „протеста на жълтите жилетки“. Центърът на града беше буквално опустошен, а улиците бяха осеяни със запалени коли, изпочупени стъкла, изгорели коледни дървета, захвърлени пръчки и брадви, съобщава „Дейли Мейл“.


 
Полицията се принуди да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ и водните оръдия пред Елисейския дворец. Подобно гражданско неподчинение градът не е виждал от десетилетия.


 
Протестът на „жълтите жилетки“, който започна като съпротива срещу цените на горивата, но прерасна в гражданско неподчинение, се разпространи в цялата страна и завърши със 133 ранени, сред които и 23 полицаи. 412 души бяха арестувани миналата нощ.
 
Днес френското правителство обяви, че ще обсъди възможността за въвеждане на извънредно положение, за да сложи край на насилието. Президентът Еманюел Макрон се зарече да изправи подбудителите на безредиците пред правосъдието.
 
Извънредното положение би означавало използването на допълнителни полицейски сили и мерки за поддържането на реда – от проверки и претърсвания до обиски в жилищата на заподозрени подстрекатели на насилие. На помощ ще може да бъде викана и армията.
 


 Превод и редакция: БЛИЦ