Подслушването и следенето между съюзници е неприемливо. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, коментирайки информации за подслушване на европейските политици от страна на САЩ и Дания.

"Искам да кажа, че това е неприемливо между съюзници, особено между съюзници и европейски партньори", настоя Макрон, коментирайки тези информации на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след заседание на френско-германския съвет на министрите.

US разузнаването подслушвало Меркел и други европолитици с помощта на Дания

По думите му не би трябвало да има място за подозрения между съюзници, така че Париж очаква разяснения от партньорите от САЩ и Дания. Той обеща, че ще повдигне темата пред американския президент Джо Байдън, който по време на подслушването беше вицепрезидент на Барак Обама.

Френски министър: Обвиненията за американско-датския шпионаж са много сериозни

За разяснения и обяснения от САЩ настоя и Меркел.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ с помощта на Дания в периода 2012-2014 г. е следила редица европейски политици, включително конкретно Меркел, тогавашния външен министър (и настоящ президент на Германия) Франк-Валтер Щайнмайер и кандидатът за германски канцлер от Социалдемократическата партия Пеер Щайнбрюк. Отбелязва се също така, че датските специални служби са подпомагали САЩ в шпионирането на водещи политици в Швеция, Норвегия, Холандия, Франция и Германия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!