Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ще поеме в средата на този месец ротационното председателство на Съвета на Европа, изрази днес желание Русия да остане член на тази организация, предадoха световните осведомителни агенции.

"Съветът на Европа има нужда от Русия, както Русия и руснаците имат нужда от Съвета на Европа, което означава, че правата й на държава членка ще бъдат спазвани, но и че Русия ще изпълнява ангажиментите си към институцията", каза Макрон на среща в Елисейския дворец с генералния секретар на организацията Турбьорн Ягланд. 

Съветът на Европа, който чества вчера 70 години от основаването си, от няколко години е в остри разногласия с Русия, а ситуацията може още повече да ескалира през юни, когато ще бъде избран приемник на Ягланд. 

За да бъде санкционирана анексията на Крим през 2014 г., бе отнето правото на глас на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Москва реагира, като замрази през 2017 г. годишната си вноска от 33 милиона евро в годишния бюджет и заплаши с напускане, ако не бъдат възстановени правата на нейните представители в ПАСЕ и ако не може да участва в избирането на нов генерален секретар.