Великобритания ще трябва да представи ясни причини, ако поиска удължаване на крайния срок за напускане на Европейския съюз.

Това каза днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Допълнителното време не може да се използва за предоговаряне на изтеглянето, посочи той, говорейки в кенийската столица Найроби, където е посещение. "Споразумението за изтегляне не подлежи на преговори. Ако британците поискат отлагане, то може да бъде техническо отлагане, за да им даде повече време да се подготвят за раздялата", каза Макрон. "Но ако поискат допълнително отлагане, те трябва да обяснят защо. Това не може да бъде за повече преговори по нещо, което ние вече сме договорили в продължение на много месеци и сме казали, че не може повече да се преговаря", подчерта френският президент.

Макрон обеща по-рано днес по-активно партньорство с Кения за икономическото развитие, в усилията за подобряване на околната среда и в борбата срещу екстремисткото насилие в региона, предаде БТА, цитирайки АП. В началото на двудневното си посещение в източноафриканската страна Макрон се срещна с кенийския президент Ухуру Кениата и даде старт на производството на нов модел лека кола - "Пежо 3008 SUV", който ще се сглобява в завод на френската компания "Пежо" там. Кениата повози госта си на тест драйв с новата кола. "Това е добър ден за Кения и за нашето развитие", каза домакинът и добави, че очаква визитата на Макрон да се отрази благоприятно на туризма и бизнеса в страната. Двамата президенти подписаха няколко споразумения за развитие на публични и частни партньорства. Макрон е съпроводен от група френски бизнес лидери.

Това е първо посещение в Кения на френски лидер, след като тя получи независимост от Великобритания през 1963 г. Кения е третата спирка при сегашното африканско турне на френския президент, фокусирано върху инвестиции и проблеми на сигурността в Източна Африка. Преди това той посети Джибути и Етиопия.