Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че разполага със сигурна информация за присъствието на "сирийски бойци от джихадистки групировки" в Нагорни Карабах, където се водят боеве между арменци и азербайджанци, предаде Франс прес.

Джихадистите са се прехвърлили от Сирия в Нагорни Карабах, преминавайки през турския град Газиантеп, каза Макрон при пристигането си на Европейския съвет в Брюксел и определи това развитие като "много сериозно".

"Разбрахме се с президента Тръмп и президента Путин да обменяме всички информации, които имаме за тази ситуация", каза френският президент, чиято страна е съпредседател на Минската група за посредничество в конфликта, заедно с Русия и САЩ.

Русия заяви вчера, че наемници от Сирия и Либия са били разположени в зоната на конфликта в този азербайджански сепаратистки регион, където от няколко дни се водят кървави боеве.


Говорителката на външното министерство Мария Захарова повтори днес на брифинг, че Русия има данни и разполага със собствена информация за прехвърлянето на наемници в зоната на конфликта, но не пожела да даде подробности.

Министерството на външните работи в Баку опроверга съобщенията, че в Азербайджан са пристигнали наемници от Сирия.

"Решително отхвърляме подобни твърдения и подчертаваме, че азербайджанската армия не се нуждае от външни сили за обезпечаване на териториалната цялост на страната", се казва в изявлението.