В Съединените щати изследват възможностите на перспективна руска подводница, която ще се превърне в развитие на проекта на съветската „Пирания“.

Изданието The National Interеst направи поредното „потапяне“ в любимата си тема за руския подводен флот. Но ако преди то се интересуваше от гигантските подводници, сега малките подводници станаха обект на внимание.

Причината за публикацията е статия в „РГ“, описваща проектите на две конструкторски бюра.

Първото конструкторско бюро „Малахит“ всъщност реши да създаде подобрена версия на предишното си дете - подводницата на проект 865 „Пирания“, пише "Поглед инфо".

Предполага се, че тя ще се захранва от независима от въздуха (анаеробна) електроцентрала, базирана на иновативен газово-турбинен двигател със затворен цикъл. Това ще ѝ позволи да преминава под вода без спиране до 1200 мили, да се гмурка на 300 метра и да е в автономен режим до 30 дни.

Дължината на подводницата е 66,5 метра - както отбелязва американски експерт, това е половината от дължината на подводница от клас Вирджиния. - ширината е само 7 метра.

От своя страна конструкторското бюро „Рубин“ работи по проект за създаване на корабен модел на енергонезависима електроцентрала с литиево-йонна батерия.

„Министерството на отбраната заяви, че биха искали да имат във флота нови видове неядрени подводници, които да комбинират предимствата на ядрените подводници с по-малки размери и по-малка акустична следа“, пише авторът.

Според американския журналист недостатъкът на такива подводници е тяхната малка мощност. Обикновено тя е около 400 конски сили (300 киловата). Двигателят на една типична ядрена подводница произвежда повече от 20 хил. киловата.

В същото време експертът отбелязва, че ВМС на САЩ е глобална сила, която изисква кораби, които могат да действат дълго време в отдалечени океани. Така че тези дребосъци не са за американския флот.

Но руският флот, според него, въпреки че е способен да експлоатира кораби в далечни води, например, край бреговете на Сирия, все пак е по-скоро крайбрежна сила за отбрана. А за отбрана е добре да се използват такива подводници.

Те са много подходящи и за специални операции. Малки подводници, които спокойно могат да стоварват морски пехотинци и след това също толкова спокойно си тръгват с тях.

Превод: В.Сергеев