Според американския портал за военни коментари The National Interest най-новите руски подводници, върху които се планира да бъдат поставени хиперзвукови ракети, ще могат да създадат реална заплаха за националната сигурност на САЩ.

Журналистите от изданието подчертават, че руската страна активно се развива в областта на създаването на подводници, като по този начин продължава славната традиция на съветския флот. Към днешна дата руските дизайнери са стартирали проекта „Хъски“, пише "Поглед инфо". 


Създаването на първите подводници ще започне през 2023 година. Подводниците ще се превърнат в истинска ударна вълна за руския флот. Освен това се планира подводниците да бъдат оборудвани с крилати ракети, ефективността на които многократно е доказана край бреговете на Сирия.

В статията се отбелязва, че основната поразяваща сила на „Хъски“ няма да бъде „Калибър“, а хиперзвуковите ракети 3M22 „Циркон“, които могат да достигнат скорост от 8 Маха. По този начин „Калибър“ задминава П-800 „Оникс“ и П-700 „Гранит“ по този показател.

Всяка подводница ще бъде снабдена с 40-48 ракети, включително „Калибър“. Освен това подводниците ще бъдат въоръжени с торпеда. Авторите на статията подчертават, че поради новата руска ядрена подводница ВМС на САЩ ще се сблъскат с големи проблеми.

"Огромният арсенал на подводницата ще даде възможност със залпов огън да се потопи всеки противник, оказал се на пътя им“, подчертават авторите на статията.

Превод: В.Сергеев