Страните членки трябва да напуснат еврозоната и да се върнат към "обща валутна" структура. Това призова френският лидер на "Националния фронт" Марин льо Пен на пресконференция, цитирана от Ройтерс.
Льо Пен, която се надява да спечели президентските избори във Франция по-късно тази година, поясни, че френският държавен дълг ще бъде деноминиран в нова национална валута, ако спечели изборите.

Тя отдавна призовава Франция да напусне еврозоната, но не предлагаше подробности как това може да се осъществи.

"ЕКЮ-то съществува наред с национална валута. Няма да има никакви последствия за френското ежедневие при паралелно съществуване на национална валута с обща валута", смята евроскептикът.

Разчетната парична единица ЕКЮ (European Currency Unit - Европейска валутна единица) беше въведена в рамките на европейската валутна система през 1979 г. и заменена от еврото през 1999 г.

ЕКЮ-то де факто никога не е било законно платежно средство. Използва се само като платежен инструмент на централните банки и като изчислителна единица в бюджета на Общността. То представлява така наречената валута-кошница, която се изчислява спрямо стойността на валутите на страните, участвали в Европейската валутна система.