Повече от 100 000 смъртни случая в следствие на коронавирус е регистрирала Бразилия. Само през последните три месеца инфекцията е отнела живота на над 50 000 души. Досега са потвърдени над три милиона случая на заразени. 

Пикът на пандемията все още не е преминал. Страната обаче постепенно се завръща към нормалното ежедневие, отварайки магазини и ресторанти.


Президентът Жаир Болсонаро, който също бе заразен с новия коронавирус, се противопостави на строгите мерки, налагани от регионалните власти, в опит да спаси икономиката на страната. 

Според експерти, липсва координиран план на централната и местната власт. Към момента фокусът е рестарт на икономиката, което вероятно ще благоприятства разпространението на вируса.

Националният щаб се оглавява от генерал от армията, а двама министри на здравеопазването подадоха оставка, след остри противоречия с Болсонаро по отношение на мерките и употребата на хидрохлорин за лечение на пациенти с короновирус, припомня ВВС.

Самият президент, който наричаше Covid-19 "лек грип", за което получи много критики, сподели, че се е излекувал от него с помощта на антималарийното лекарство.