Седмица, след като беше подписан новият указ за мобилизацията, украинската армия започна мащабна кампания за набиране на доброволци за армията.

В социалните мрежи и давайки право на избор в кое звено да се запишат, военните се надяват да привлекат още доброволци в редиците си.

Кампанията за мобилизация става на фона на очакването да пристигне крайно необходимата военна и финансова помощ от Съединените щати.

Той е земеделец, но е и патриот. Избрал е да замени трактора и нивата с жито с танк и бойното поле. Тези кадри са част от мащабната рекламна кампания на украинската армия, която е в търсене на нови попълнения.

Всеки може да е войник, пише по билбордите - независимо дали е IT специалист, инженер, готвач.

Обещанието е за добро заплащане - от 500 до 3000 долара месечно и правото наборниците сами да изберат към коя армейска част да се присъединят, са част от методите, с които военните се надяват да привлекат доброволци.

Не се разкрива точният брой на доброволците, които се търсят. През март началникът на армията заяви, че е възможно да бъдат мобилизирани до 500 хиляди души. Президентът Зеленски призна, че има остра нужда от свежи сили на фронта.

"Най-голямото предизвикателство за нас е доверието. За съжаление ситуацията в момента е такава. В началото на войната имаше опашки от желаещи да влязат в армията. Сега няма опашки. В даден момент доверието се загуби и нашата задача е да си го върнем", заяви Олексий Бежевец, съветник по мобилизацията към министерството на отбраната, цитиран от БНТ.

В началото на април Зеленски подписа указа за новия закон, който променя правилата за мобилизация. Мъжете на възраст между 18 и 60 години вече ще са длъжни да обновяват редовно данните си - за постоянен адрес и контакти, както и да носят със себе си документ за военна регистрация.

Въвеждат се и нови наказания при избягване на военна служба. На мобилизация подлежат мъжете на възраст между 25 и 60 години.

Над 10 хиляди души вече са подали документите си. Серхий има бронхиална астма и може да бъде освободен от служба. Той обаче доброволно се записал. Може да избира между това да бъде пилот или да се присъедини към спецчастите.

"В началото майка ми не спираше да плаче. Но вече всичко е наред и семейството ми ме подкрепя. Надявам се да се измъкна жив и здрав, да не губя крайници. Но знам, че войната е много жестоко нещо. Кошмарна е", допълни Серхий, доброволец.