В понеделник, 5 декември следобед, руските войски нанесоха осмата си масирана ракетна атака срещу Украйна, предава УНИАН.

От 12:40 ч. бе обявена въздушна тревога във всички региони, с изключение на временно окупирания от Русия Крим.

В някои региони и градове има поражения от вражеските ракети, задействана е цялата ПВО на Украйна.

След нов ракетен удар на ВС на Руската федерация Одеса остана без ток и водоснабдяване, а над града се издигна черен стълб дим. В Запорожка област руснаците удариха жилищен квартал, има загинали, информира украинското издание Фокус.

Изстреляни са повече от 100 ракети. 

15:45 часа. Експлозии гърмят в Киевска и Николаевска области.

15:50 часа. Прекъсвания в подаването на електроенергия са регистрирани в Одеса и Молдова, в района на Киев, след експлозиите светлината мига. Без ток е и Сумска област. Нова вълна от ракетни удари в Николаев.

След обявяването на въздушна атака в цяла Украйна, експлозии прозвучаха в редица градове. Съобщава се за ракетни удари в Одеса, Запорожие, Виница и други населени места. Според ръководителя на Николаевската ОВА Виталий Ким се очакват три вълни от руски ракетни удари по Украйна, предава focus.ua.

Ракетно обстрелване на района на Запорожие

Секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев съобщи, че в града са прозвучали няколко експлозии. Според него част от тях са резултат от руски удари по предградията, друга част са резултат от успешната работа на украинските сили за ПВО. Куртев отбеляза, че има вероятност от повторни ракетни удари по областния център.

Освен това съветник на ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко обяви, че руските войски са ударили село Новософиевка. В резултат на това са разрушени няколко жилищни сгради, двама души са убити, още трима са ранени, сред тях и малко дете. На място има спасители и парамедици.

Експлозии в Одеса

Местният канал в Telegram пише, че в Одеса са прозвучали няколко експлозии. Според местните жители в областния център има поне едно "пристигане" на обекта на енергийната инфраструктура, започнаха прекъсвания на електрозахранването. 

Също така се знае за работата на противовъздушната отбрана. Местните власти все още не са коментирали експлозиите в града, но ръководителят на Николаевската ОВА Виталий Ким каза , че в Одеса са били нанесени 4 ракетни удара.

Междувременно стълб черен дим се издига над града, а одеският "Инфоксводоканал" съобщи , че всички помпени станции и резервни линии в момента са без ток, гражданите остават и без вода.

"След възстановяване на електрозахранването ситуацията с водоснабдяването ще се стабилизира. Възможни са прекъсвания на комуникацията и набиране към контактния център на ВиК", се казва в съобщението.

След известно време Кирило Тимошенко каза, че в района на Одеса са повредени две инфраструктурни съоръжения, а един човек е хоспитализиран.

Експлозии във Виница

Също така местните медии във Виница пишат за няколко експлозии. Ръководителят на регионалната OVA Сергей Борзов призова местните жители да не записват „пристигащите“ и да не ги публикуват онлайн.

Експлозии в Кривой Рог

Кметът Александър Вилкул каза , че Русия е изстреляла ракети Х-22 към града. След време в социалните мрежи се появи информация за взривове в селото. Вилкул добави още, че част от Кривой Рог няма ток и вода.

Експлозии в района на Киев

Ръководителят на Киевската ОВА Олексий Кулеба също съобщи за експлозии в региона. По думите му в района на Киев работят силите за ПВО.

В цялата страна е обявена въздушна тревога, а в много области е отчетена противовъздушна отбрана.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук