Президентът на Украйна Володимир Зеленски е избран за "Личност на годината" от Financial Times.

Отписан от много украинци преди февруарската инвазия като някаква шега, аматьор, опитващ се да се справи с предизвикателството на висок пост, 44-годишният Зеленски си спечели място в историята чрез своята необикновена проява на лидерство и твърдост. Зеленски стана и олицетворение на смелостта и устойчивостта на украинския народ в борбата му срещу руската агресия. Това посочи Financial Times като основна причина да избере Зеленски за Човек на годината.

Според изданието украинският президент е като Чърчил, който направи обръщение по радиото, за да обедини страната си. Отбелязва се, че Зеленски е убедил европейците да поемат огромните разходи за войната с Путин и да предложат на Киев път към членство в ЕС.

Също така Зеленски е смятан за антипод на руския президент Владимир Путин, който се крие в Кремъл, чиято "мания за възстановяване на империята е струвала десетки, може би стотици хиляди животи", пише "Украинская правда", цитирана от Bulgaria ON AIR. 

Журналистите също смятат, че решението на Зеленски да остане в Киев в началото на инвазията, вместо да приеме предложението на САЩ за евакуация, е един от най-значимите моменти във войната, вдъхновявайки украинската армия и народа да се съпротивлява.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук