Майката на Алексей Навални се обърна към Путин с искане да получи тялото на сина си. Във видеообръщение, заснето отвъд полярния кръг и публикувано в Youtube-канала на Алексей Навални, Людмила Навалная поиска да получи тялото на сина си незабавно.

"Зад гърба ми се намира изправителна колония номер 3 "Полярен вълк", където на 16 февруари почина моят син Алексей Навални. Пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му и даже не ми казват къде се намира.

Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на този въпрос зависи само от вас - нека да видя сина си най-накрая. Настоявам тялото на Алексей да ми бъде предадено незабавно, за да мога да го погреба достойно", казва Людмила Навалная.

Помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи в понеделник, че тялото му няма да бъде освободено в продължение на две седмици, докато не бъдат направени допълнителни изследвания, пише The Hill.

Дясната ръка на Навални с нови разкрития за трупа му, подлагат го на…

"Следователите заявиха на адвокатите и на майката на Алексей, че няма да им дадат тялото. То ще бъде подложено на някакъв вид "химическа експертиза" още 14 дни", написа говорителят на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

От своя страна вдовицата на руския опозиционер, който почина в руски затвор на 16 февруари, посочи, че "не ѝ пука" за това, че Кремъл я разкритикува за „груби коментари“, когато обвини Владимир Путин за смъртта му, предаде АФП.

"Не ме интересува как говорителят на убиеца коментира моите думи. Върнете тялото на Алексей и ни позволете да го погребем достойно, не пречете на хората да се сбогуват с него", написа Юлия Навалная в "Екс". 

Малко след това профилът на вдовицата в социалната мрежа “Екс” беше за кратко блокиран, предаде Ройтерс.

Юлия Навалная призова и Европейския съюз да не признава резултатите от президентските избори през март в Русия, стана ясно от текста на речта ѝ, произнесена вчера пред Съвета по външни работи на ЕС, който беше предоставен от говорителката ѝ, предаде Ройтерс. 

"Не признавайте тези избори", казва Навална.

"Президент, който уби основният си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция", подчертава тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук