Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг влиза в надпреварата за Белия дом, предаде CNN. Той възнамерява да се бори за номинацията на демократите за участие в президентските избори през 2020 година. 


Очаква се той да подаде документи в щата Алабама до петък.

Припомняме, че участието на Блумбърг във вота бе свързано с много спекулации.

През март, Блумбърг обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите през 2020 г.

В статия за "Блумбърг" американският милиардер отбелязва, че може да победи президента Доналд Тръмп на вота, но не е сигурен, че ще спечели битката за номинация на Демократическата партия, тъй като има голяма конкуренция.

Вместо това той обеща през следващите две години да настоява за промяна в политиката, включително по-стриктен контрол над притежанието на оръжия, борба с климатичните промени, подобряване на условията в държавните училища, борба с пристрастяването и укрепване на местните общности.

Решението бе неочаквано, тъй като Блумбърг открито обмисляше да се кандидатира за президент на САЩ и имаше признаци, че подготвя кампанията си.

78-годишният основател на медийната и финансова компания "Блумбърг" похарчи 100 милиона долара дарения в подкрепа на Демократическата партия на междините избори през 2018 г. Той наскоро се регистрира като демократ.

Сред фаворитите за номинацията на демократите са бившият вицепрезидент Джо Байдън и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.