Жителка на американския щат Ню Джърси, която се е подложила на процедура за ин витро оплождане, разбрала много години по-късно, че нейният лекар е донор на спермата, и го обвинила в „медицинско изнасилване“, съобщава NBC News.

През 1983 г. Бианка Вос се консултирала с Мартин Грийнбърг, нюйоркски акушер-гинеколог, за процедурата за ин витро оплождане.

„Исках анонимен донор“, разказва 75-годишната жена. - Той попита: "Имате ли нещо против, ако донорът е евреин?" Отговорих: "Не" и така приключи всичко. Мислех, че някой студент по медицина от болницата може да се окаже донор, но не повече от това. По-късно лекарят ме помоли да напиша чек за 100 долара, за да платя на донора за притеснението. "


Мартин Грийнбърг

Процедурата е успешна и през 1984 г. Вос има бебе. А през есента на 2020 г. дъщерята на Вос, Роберта, която тогава навършила 36 години, преминала генетичен тест и открила, че баща й е Мартин Грийнбърг, който в момента е на 81 години и живее във Флорида.


Дъщерята Роберта

Пострадалата твърди, че това й е причинило емоционална болка и е станало причина за изтощително безпокойство. Тя е завела дело и ще иска обезщетение.

„Отвратителният и злонамерен акт на Грийнбърг е неетичен, неприемлив и незаконен“, каза нейният адвокат Джейсън Кейн.

Превод и редакция: БЛИЦ
Семейството на Роберта