Медия публикува материал озаглавен : „Подполковник „З.К.“ и срещата в „Черната овца“. Ново фиаско на ГРУ“, който агенция „Фокус" представя без редакторска намеса.

Сръбският президент Александър Вучич разкри инициалите на лицетo, което получава пари в публикуван на 17 ноември видеоклип, от Георгий Клебан, помощник на военния аташе на руското посолство в Сърбия.

Това е подполковник в оставка от сръбската армия "З.K." Вучич каза, че не смята Владимир Путин за виновен в инцидента и призова „да не се забравя“ всичко, което „Русия е направила за Сърбия“, като я нарече „братска страна“.

Президентът на Сърбия също потвърди, че видеото показва Георгий Клебан и каза, че сръбските специални служби са запознати с други контакти на военните на тази страна с представители на руското военно разузнаване.

По-рано беше съобщено, че специалните служби на Сърбия, след поръчение на президента на страната Александър Вучич, са започнали разследване във връзка с публикуването на видеоклип, в който човек, посочен в описанието като „служителя на ГРУ Георги Викторович Клебан“, предава пакет с пари на друго лице, наречено „високопоставен сръбски служител“.

Клебан, съдейки по наличните доказателства в открити източници, е напуснал Сърбия след този инцидент.

Това е вторият провал на руското разузнаване в страната, която се счита за един от основните съюзници на Москва в Европа: именно сръбските специални служби помогнаха на черногорските власти да докажат участието на ГРУ в опита за преврат в тази страна в навечерието на парламентарните избори през 2016 г.

"Братски отношения"

"Ние сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия са толкова специални, партньорски, братски, съюзнически по природа, че нищо не може да повлияе на този характер", заяви говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков в четвъртък, отговаряйки на въпроси на журналистите за видеото , която показва срещата на Георгий Клебан и "З.К."

Според Песков Кремъл „не знае какво представлява този инцидент и все още има нужда да го изучи“. Александър Вучич трябва да дойде в Русия на официално посещение съвсем скоро, 4 декември, а историята за руския шпионин и подкупът на пенсиониран сръбски офицер може да не е най-приятният фон в навечерието на срещата между Вучич в Сочи и Владимир Путин, която ще бъде тяхната 17-та поред.

Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, публикуването на видеото е „прибързано измислена провокация“, предназначена да „настрои хората по определен начин преди поредицата от разговори, срещи и посещения“.

От сръбска страна ситуацията във връзка с публикуването на видеото изглеждаше изключително сериозна още в четвъртък.

Както съобщават сръбските медии, през изминалия ден Александър Вучич се срещна няколко пъти с министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин и с настоящия шеф на Сръбската агенция за военна сигурност Джуро Йованич.

За да обсъди скандала с шпионажа, Александър Вулин дори напусна спешна сесия на сръбския парламент в сряда, описвайки публикуването на видеото като „опит за дистанциране на Сърбия от нейната политика на военен неутралитет“ (приета от сръбските власти през 2006 г.).

Автентичността на видеото в сряда бе потвърдена от Сръбската агенция за информационна сигурност (основната гражданска специална служба на страната), а нейният представител потвърди пред медиите: специалната служба знае какъв е бил предметът на сделката между Клебан и З.К..

В четвъртък в Белград се проведе спешно заседание на Съвета за национална сигурност, след което президентът на страната заяви пред репортери, че сръбските тайни служби също са успели да документират другите контакти на Клебан със сръбските военни, по време на които той им е предавал пари.

Въпреки това, Вучич каза, че не обвинява за случилото се с Владимир Путин и не вярва, че той е бил запознат с операцията, в която участват Клебан и З.К.

Александър Вучич се опита да говори за Русия в контекста на случилото се възможно най-спокойно, като каза, че Сърбия „няма да се присъедини към НАТО или Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС)“ и планира да продължи своята „независима политика“ и да поддържа воененнеутралитет.

Вучич не каза почти нищо за това, какво може да стои зад предаването на пари от Клебан на подполковник З.К., но отбеляза, че по-рано З.К. "също е бил в контакт с хърватските специални служби."

Според Вучич, в отговор на действията не само на Русия, но и на други страни, Сърбия е засилила контраразузнавателната дейност.

В четвъртък сутринта Александър Вучич, както съобщи Интерфакс, се срещна с руския посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко - според официалната версия обаче е ставало въпрос само за подготовката на посещението на сръбския президент в Русия.

„Черната овца“ и пакет с пари

Видеоклипът, който предизвика скандала, беше публикуван в YouTube на 17 ноември от анонимен потребител, който се крие зад прякора "Kdjuey Lskduf".

Информации за публикуването на записа бяха получени от много журналисти, включително и Радио Свобода - потребител в социалната мрежа „Туитър“ с подобен псевдоним „kdjuey“, в същия ден, 17 ноември, публикува линк към видеоклипа в акаунта си, който е регистриран през ноември 2019 г. и където до преди това нямаше нито една публикация.

След това "kdjuey" написа още няколко поста, в които отбелязваше акаунтите на десетки световни и европейски медии, както и на независими разследващи журналисти.

Описанието на видеото и една от публикациите съдържаха един и същи текст: "Руски шпиони корумпират Сърбия. В това видео е показан офицер от ГРУ, полковник Георгий Викторович Клебан, който дава пари на сръбския си агент, високопоставен сръбски служител. Това правят руснаците с нас, такива "приятели" са.

Освен това една от публикациите отбеляза официалната сметка на президента на Сърбия и го попита: "Какво ще направи Александър Вучич с това?"
Видеото е заснето от няколко точки и вероятно е резултат от отдавна установено професионално наблюдение на Z.K. Точната дата на заснемането на видеото, както Александър Вучич каза в четвъртък вечерта, е била 24 декември 2018 г.

Лицето и регистрационният номер на З.К. са старателно замъглени. Видеото първо показва как З.К. се приближава до колата си и поставя в нея найлонов плик.

Тогава е показано как се среща на паркинг с мъж, за когото се твърди, че е Георгий Клебан. Той се прегръща с колегата си, ръкува се с него, след което отиват до кръчмата „Черната овца“ (табелата на това заведение, разположено на река Дунав в белградския квартал Земун, ясно се вижда на видеото).

В следващите кадри, заснети от съседната маса Клебан и З. К. пият бира, после излизат и се сбогуват. В последната част на видеото друга камера, инсталирана, както изглежда, точно в автомобила на Z.K., улавя как той отваря пластмасова торбичка, изважда плик с пари от нея и започва да брои банкнотите.

Приликата на човека във видеото и Георгий Клебан още преди името на руснака да бъде обявено от Александър Вучич, е потвърдено от разследващия журналист от Bellingcat Христо Гроздев.

В интернет има няколко публично достъпни фотографии на бившия помощник военен аташе: например през октомври 2017 г. той присъства на церемония по полагане на цветя на гробовете на моряците от Червената армия в град Нови Сад, а година по-рано е посетил училище в руското посолство в Сърбия, говорейки пред учениците на 1 септември по време на „урока за мира“.

Освен това в интернет има няколко видеоклипа, които ясно показват Клебан: например на 9 май 2018 г. той полага венци пред паметника на загиналите съветски войници в Суботица. Министерството на външните работи на Сърбия в сряда потвърди за Балканската редакция на радио „Свобода“, че Георгий Клебан е бил помощник-военен аташе на руското посолство в Сърбия до юни 2019 г.

Сега на уебсайта на посолството вече го няма неговото име в списъка на служителите на апарата на военния аташе, но го има в по-ранните версии на уебсайта, които са запазени в Интернет. Съдейки по „копията“ на страницата в уебсайта Wayback Machine, името на Клебан сред служителите за първи път се появява там през март 2016 г., а за последен път през май 2019 г.

Фактът, че Клебан е напуснал Сърбия през юни 2019 г. и най-вероятно не го е направил по собствена свобода, се потвърждава и от акаунта на неговия син в „Инстаграм“: той отговаря на въпрос от един от неговите сръбски приятели на 20 август, кога ще се върне в Сърбия. Синът на Клебан пише „вероятно никога“.

Последното видео на сина му, заснето в Белград и публикувано в неговия „Инстаграм“, е от 14 юни.

Присъствието на офицер от ГРУ на длъжността помощник военен аташе трудно може да се нарече изненадващо, въпреки че не беше възможно да се потвърди информация за пряката принадлежност на Клебан към ГРУ от официални руски източници на Радио "Свобода".

Според Христо Грозев, в Русия Георгий Клебан, както подобава на помощник военен аташе, е регистриран в сградата на Военната академия на Генералния щаб, но този на съпругата му, може би, „за прикритие“ - както следва от базите, с които разполага Bellingcat е "регистрирана" в общежитието на специалните сили на Въздушно-десантните войски.

Сърбия между Русия и НАТО

Това не е първият провал на руските специални служби в Сърбия, което може да усложни отношенията на тази страна с Русия. През 2016 г. черногорската прокуратура, благодарение на помощта от сръбските разузнавателни агенции, за бившия заместник руски военен аташе в Полша Едуард Шишмаков успя да докаже участието му в организирането на неуспешен преврат в навечерието на парламентарните избори в Черна гора.

Специалният прокурор Миливой Катнич, който водеше това дело, заяви в съда през май 2018 г., че ГРУ е планирала подобен сценарий в съседна Сърбия, като се има предвид възможността за отстраняване на настоящия президент Александър Вучич от властта.

През 2015 г. Петър Цветкович, началникът на Сръбската агенция за военна сигурност, а сега заместник-началникът на Генералния щаб на сръбската армия, заяви, че Сърбия е „под сериозен външнополитически натиск“ поради позицията си на военен неутралитет.

Цветкович не уточни за чий натиск говори, но през последните години НАТО многократно критикува участието на сръбските военни в съвместни учения с руската армия, въпреки че те признават правото на Белград на такова сътрудничество.

Тези учения и програмата за модернизация на сръбската армия с руска помощ започнаха през 2014 г., след посещението на Владимир Путин на първия военен парад от 30 години в Белград.

Оттогава съвместните руско-сръбски военни учения се провеждат все по-често: последното от тях, използващо ракетните системи С-400 и батареята на противоракетните зенитно-ракетни системи „Панцир-С“, приключи на 28 октомври. Руското правителство съобщи, че Белград се интересува от закупуване на „Панцир“ и С-400 от Москва, но засега официално не е обявен такъв договор.

Други сключени вече споразумения включват договор за доставка на три ударни вертолета Ми-35М и четири транспортни хеликоптера Ми-17V5, както и прехвърлянето на Сърбия през 2017 г. като част от „военно-техническата помощ“ на шест изтребителя МиГ-29, както и 30 Т-танка -72С и 30 бронирани разузнавателни машини БДРМ-2.

Всичко това също не пречи на Белград да приема военна помощ от Запада: през януари 2015 г. в Сърбия влезе в сила „Индивидуален план за партньорство с НАТО“, най-високата форма на сътрудничество между Алианса и страна, която не е член на него. От 2014 г. според оценките на сръбския изследователски и издателски център Demostat, Сърбия е получила помощ от страните от НАТО в размер на 12 милиона евро.