Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди във вторник НАТО да не предоставя на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", като осъди алианса като "престъпна структура", която доставя оръжие на това, което той нарече "екстремистки режими", предаде "Ройтерс".

Медведев, който някога се представяше за либерален модернизатор в качеството си на президент от 2008 до 2012 г., все повече се превръща в един от най-яростните поддръжници на руската война в Украйна, като публикува язвителни осъждания на Запада в каналите си в социалните медии.

"Ако, както (генералният секретар на НАТО Йенс) Столтенберг намекна, НАТО снабди украинските фанатици със системи "Патриот" заедно с личния състав на НАТО, те веднага ще станат легитимна цел на нашите въоръжени сили", написа Медведев в "Телеграм".

От съобщението му не става ясно дали той има предвид системите "Патриот", украинските сили или персонала на НАТО, който да стане мишена.

"Цивилизованият свят не се нуждае от тази организация. Тя трябва да се покае пред човечеството и да бъде разпусната като престъпно образувание", написа той в по-ранна публикация.

Украйна поиска от западните си партньори противовъздушна отбрана, включително произведени в САЩ системи "Пейтриът", за да се защити от руски атаки срещу енергийната си инфраструктура.

Министрите от НАТО осъдиха това, което те наричат "постоянни и безсъвестни атаки на Русия срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура", и обещаха да засилят подкрепата си за Киев.

В същото време говорител на Министерството на отбраната на САЩ коментира информацията, че Вашингтон обмисля изпращането на модерни зенитни системи "Пейтриът" в Украйна. По думите му, въпреки че има дискусии за това, в момента такъв трансфер не се планира, цитира думите му Би Би Си.

"Ние обсъждаме широк набор от възможности за подпомагане на Украйна. Редовно се консултираме с украинските партньори и други съюзници. Помощта за противовъздушната отбрана остава приоритет за Министерството на отбраната на САЩ и международната общност.

 Що се отнася до системите "Пейтриът", ние не планираме да ги доставяме на Украйна на този етап. Но, повтарям, дискусиите по този въпрос ще продължат", каза Пат Райдър по време на брифинг в Пентагона.

По думите му за управлението и поддръжката на такива сложни системи е необходим висококвалифициран персонал.

"Когато става въпрос за определени видове въоръжение, като системата "Пейтриът", или танковете M1, или усъвършенстваните изтребители, това са способности, които изискват доста голяма поддръжка, както и обучение. Нито една от тези системи не работи на принципа на включване и пускане." Не можеш просто да ги изпратиш на бойното поле и да започнеш да ги използваш" - Райдър.

Въпросът за възможността за снабдяване на Украйна със системи "Пейтриът", които биха й позволили ефективно да се защитава от руски ракетни удари, беше предмет на интензивна дискусия, главно в европейските политически кръгове и НАТО, през последните седмици, особено след падналата ракета в Източна Полша, когато загинаха двама души.

Преди ден анонимен високопоставен служител в Министерството на отбраната на САЩ каза, че Съединените щати обмислят различни варианти за защита на Украйна от руски ракетни атаки, включително системите "Пейтриът".

Отговаряйки на въпроса дали САЩ биха повлияли на съюзниците, ако някой от тях сам пожелае да прехвърли "Пейтриът" в Украйна, Райдър каза, че не иска да говори от името на други страни, тъй като това е суверенно решение на държавите.

Но тъй като това важи и за страните от НАТО, САЩ изхождат от това, че подобна дискусия ще стане предмет на дискусия за целия Алианс.

"Отново ще продължим да работим в тясно сътрудничество с международната общност, за да определим какви са отбранителните нужди на Украйна и да ги посрещнем", добави говорителят на Пентагона.

Украйна се нуждае спешно от противоракетни системи "Пейтриът", за да защити гражданската си инфраструктура, каза външният министър на страната Дмитро Кулеба в отговор на думите на Райдър.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук