Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди съюзниците си от Християнсоциалния съюз(ХСС) в петък следобед, че Германия трябва да намери начин да преодолее политическата криза в страната, за да не загуби позиции на международната арена, пише Politico, цитиран от "Фокус".
„Ние имаме огромната отговорност да формираме стабилно правителство“, заяви тя пред конгреса на ХСС, участваща в Блока на Меркел, заедно с Християндемократичния съюз, в Нюрнберг.

Речта бе произнесена, след като канцлерът се завърна от двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. „Бях посрещната от въпроси, какво ще се случи сега“, заяви Меркел, която в момента е начело на служебно правителство, пред тълпата от около хиляда делегата на ХСС.

В Брюксел, другите европейски лидери ми казаха: „Нуждаем се от вас! Вижте какво става по света!“, разказа германският лидер. Освен това, Меркел си пожела Европа да може да се грижи сама за собствената си сигурност, в лицето на нарастващата сила на страни като Китай и Русия, конфликтите в Близкия Изток и изолационизма на американския президент Доналд Тръмп.