Германският канцлер Ангела Меркел отвърна на заплахата от страна на британския премиер Тереза Мей да намали данъците във Великобритания, за да подбива Европейския съюз, ако той блокира споразумението по Брекзит, предава британското издание The Independent. Меркел предупреди Мей, че данъците са цената, плащана за едно справедливо общество.
Канцлерът на Федерална република Германия настоя, че страната ѝ няма намерение да се присъединява в надпревара към дъното, следвайки примера на Великобритания и Съединените американски щати.

„Имаме данъчна система в Германия, която е закалена от предизвикателства. Не виждам причина за влизане в надпревара кой ще има най-ниския корпоративен данък“, заяви Меркел и добави: „Имаме нужда от данъчни приходи, нуждаем се от справедлива данъчна система, за да направим нужните инвестиции в нашето общество“.

Думите на германския политик дойдоха докато европейските лидери, разгневени от откритата враждебност на новия американски президент (Доналд Тръмп – б.пр.) спрямо Блока, дадоха да се разбере, че решението на британския премиер да бъде „мост към Тръмп“ – особено по отношение на укрепване на НАТО – не е приветствано.