Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще призове опозицията да ѝ помогне за укрепването на правителството на малцинството, тъй като страната трябва да е стабилна във процеса на водене на преговори за излизане от Европейския съюз, твърдят световните агенции.

По първоначална информация Мей ще призове опозицията с реч утре, 11 юли.

Молбата на премиерът на Великобритания идва почти една година след като тя встъпи в длъжност като министър-председател и малко повече от месец от предсрочните изборите в страната от 8 юни, когато Мей изгуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Напоследък все повече се обсъжда варианта, в който Великобритания няма да напусне Европейския съюз.

Според проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки хората, които са пожелали напускането на ЕС значително са намалели. Всеки 6 от 10 жители на Острова са посочили, че желаят да запазят европейското си гражданство и да могат свободно да пътуват, живеят, работят и учат в рамките на ЕС.

Освен общественото проучване подобно мнение изрази и Джеймс Чапман, бивш помощник на министъра за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис. По думите му твърдата и "абсолютистична" позиция на Мей е "заклала" възможностите на Дейвис за воденето на нормални преговори с Брюксел.

В началото на месеца "The guardian" информира, че високопоставен източник от обкръжението на Мей е предупредил бизнес кръговете, че съществува възможността Великобритания да се откаже от преговорите за Брекзит. Това било предизвикано от разходите по излизането на Обединеното кралство, които възлизали на 100 милиарда евро и които Мей категорично заяви, че няма да бъдат изплатени.

Вчера пък бившият министър на бизнеса и ветеран в британската политика Винсънт Кейбъл също тълкува, че има вероятност Мей да се откаже от намеренията си да напусне ЕС. По думите му основните политически партии са твърде много разединени по въпроса, особено след като консерваторите загубиха мнозинството си на предсрочните избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!