Ако британските депутати за втори път отхвърлят споразумението за Брекзит на ключовото гласуване през следващата седмица, страната "може никога да не напусне изобщо". Това предупреди премиерът на Великобритания Тереза Мей по време на реч за Брекзит в Гримзби, графство Линкълншър, Англия, съобщават световни агенции.

Мей подчерта, че Обединеното кралство може да не напусне ЕС през следващите няколко месеца или "ние можем никога да не напуснем".

Депутатите ще вземат решение във вторник и ще зависи от тях дали да действат отговорно и да изпълнят желанията на избирателите, отбеляза тя. Според нея Брекзит не принадлежи само на британските депутати, а "на цялата страна".

Акценти от речта на Мей:
Великобритания може и да не напусне ЕС
Правителството продължава преговорите с Брюксел
Сега е моментът Лондон и Брюксел да се договорят
ЕС не е заинтересован предпазният механизъм да е за постоянно
Отлагане на Брекзит може да накара ЕС да поиска нови условия
Отлагане на Брекзит също може да доведе до втори референдум

Всеки иска да се приключи, да се прекратят дебатите и да се напусне ЕС като успешна държава, смята Мей.

По думите й депутатите са гласували срещу споразумението поради различни причини. Тя посочи предпазния механизъм за Ирландия като най-проблемния въпрос. Мей се обърна към ЕС, че Брекзит със споразумение е в интерес и на двете страни.

Европейските лидери предупредиха премиера на Обединеното кралство, че времето изтича, но според нея сега е моментът да се действа.

За споразумението е "необходими още един тласък", за да се отговори на безпокойството на депутатите, каза тя и добави, че ако депутатите отхвърлят сделката, нищо не е сигурно, ще настъпи криза. Мей добави, че "никой не знае" какво може да се случи при негативно развитие на гласуването през следващата седмица.

Министър-председателят предупреди, че ЕС може да поиска нови условия, ако Брекзит бъде отложен. Това може да доведе до някаква форма на Брекзит, която не отговаря на волята на британския народ.

Може да доведе до прекратяване на свободното движение на хора, няма да има нови търговски споразумения...дори и до организиране на втори референдум, предупреди Тереза Мей.

Ако не напуснем ЕС, това ще граничи с политически провал и ще засегне вярата на хората в демокрацията, продължи тя. Мей помоли британските депутати да подкрепят сделката й.

Министър-председателят отбеляза, че посланието й към ЕС е, че сега е моментът двете страни да се договорят и да върнат споразумението в британския парламент за гласуването във вторник.

Ако депутатите не подкрепят това споразумение, знаем, че ще видим продължителна несигурност, повтори тя и допълни, че все още е възможно Великобритания да напусне ЕС на 29 март.

Премиерът на Обединеното кралство каза още, че все още преговарят с ЕС за правни промени в сделката за Брекзит. Тя изтъкна, че ЕС не желае предпазният механизъм за Ирландия да бъде за постоянно.

На 15 януари британският парламент отхвърли споразумението на Мей за Брекзит.

На 12 март ще се гласува споразумение за Брекзит. Ако правителството не спечели на това гласуване, ще бъде внесено предложение за гласуване до 13 март, според което депутатите ще бъдат попитани дали одобряват напускане на ЕС без споразумение. Ако депутатите отхвърлят варианта Брекзит без споразумение, премиерът ще даде възможност на законодателите да гласуват на 14 март дали парламентът иска да отложи Брекзит за кратък период. Ако депутатите прокарат предложението, правителството ще поиска от Брюксел отлагане напускането на ЕС.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!