Огромен международен скандал с участието на фармацефтичния гигант Новартис тръгна от Атина още в първия ден на Новата година. Той бе осветен след опита за самоубийство на 1-ви януари от изпълнителен директор на компанията в атинския Хилтън, пише в. Български новини.
Мениджърът бе разубеден от полицията и дошлите негови майка и сестра. 

По-късно в полицейското управление, той се сринал и разказал на полицаите, че се страхува за живота си, очевидно визирайки Novartis като някаква форма на заплаха. 

Компанията е разследвана в САЩ от 2014-та година, но преди дни, двама фирмени мениджъри пътували до САЩ с техния адвокат Павлос Саракис да свидетелстват за тежки корупционни практики. Те са били поставени в програма за защита на свидетелите.   

Скандалът тръгва от август 2016 г., когато адвокатска кантора представа доклад с показанията на двама бивши служители на компанията в Гърция. Те са разпитани от Комисията на САЩ по ценните книжа и борсите. Представени са доказателства за подкупване на лекари, държавни служители, длъжностни лица и фирми, за да дадат тласък на продажбите на компанията. 

Гръцките власти са поискали съдействие от органите на САЩ, а гръцката прокуратурата е поискала всички данни, отнасящи се до гръцката част на скандала. 

Междувременно властите са открили видеоматериал, заснет със скрита камера, от който могат да пострадат четирима бивши министри. 

Видеоматериалът, направен от хора на компанията в Гърция, се отнася за политици, които били заинтересовани да изпълнят искания на компанията, за да получат пари от националната здравна каса.