Според разузнавателна информация на MI6, получена от украинския генерален щаб (и почти веднага изтекла в открити източници), руските военни умишлено не затварят обкръжението в посока Северодонецк, така че колкото се може повече бойци от ВСУ да попаднат в капана и и украинската армия да понесе тежки загуби.

Северодонецка примка, чиято цел е постепенното изтощаване на противника, за да се постигне стратегическо превъзходство - така MI6 оценява ситуацията, съобщават световните издания.

Тази хитра уловка вече е наречена "Донбаски триъгълник", подобно на Бермудския триъгълник. Британското разузнаване е предупредило Генералния щаб на Украйна, че руснаците използват "примка на анакондата в Северен Донецк".

По ирония на съдбата стратегията "Анаконда" първоначално е предложена от Халфорд Макиндер и Збигнев Бжежински с цел политическо сдържане и геополитическо доминиране над Русия.

Независимо дали капанът е гениално изобретение на руските военни или интерпретация на американския опит, в крайна сметка, освен името, между стратегиите няма особена прилика, но боеспособността и моралът на украинската армия са силно подкопани от "Северодонецката клопка".