Microsoft се насочва към реализация на актуалната концепция “изчислителни облаци” (cloud computing).
Основното оръжие в арсенала на софтуерния гигант ще бъде новата операционна система Azure, съобщава TechNews.bg.  Това не е десктоп или сървърна ОС, инсталирана на офисните компютри. Azure ще управлява мощни центрове за данни, където ще бъдат хоствани приложенията на клиентите, разкриха представители на Microsoft България на среща с разработчици и журналисти.

“Името Azure идва от синьо небе, нещо, което е желано и хубаво”, каза Георги Бучков, мениджър средства за разработка. В близко бъдеще Microsoft вижда сценарий, при който потребителите ще продължат да използват локални приложения, инсталирани на техните десктопи и сървъри, но в същото време ще изнесат други приложения в интернет пространството.

Замисълът на Microsoft е да реализира модел “софтуер плюс услуга”, който, според експертите на компанията, е по-различен от придобилия популярност “софтуерът като услуга” (SaaS). Част от приложенията ще са при нас, но ще имаме и онлайн функционалност, обясни Георги Бучков. Подобна концепция и сега е реализирана в чат приложението на Microsoft.

В сравнение с десктопа, изчислителният облак ще предложи неограничени ресурси за бързо скалиране на приложенията в уеб пространството, според нуждите, както и по-лесно осъвременяване на приложенията.
Azure ще увеличи нивото на абстракция – потребителите няма да се грижат как да управляват хардуера, който е в центровете за данни. Това ще прави операционната система, а клиентът ще се съсредоточи върху бизнес процесите.

Над операционната система ще има множество услуги – за достъп до приложения, качване и управление на процеси, съхранение на данни, CRM и SharePoint услуги и др. Платформата ще бъде много удобна за разработчиците на софтуер. Те ще могат да тестват приложенията си в облака и да ги предоставят на клиентите за анализ. Системните интегратори също ще извлекат голяма полза от Azure, като от тях в голяма степен ще зависи решението на потребителите кои приложения да останат в офиса и кои да бъдат в облака.
Microsoft подчерта виждането си за хибриди модели, при които една част от приложенията са в офиса, а друга е изнесена в уеб – подобен подход би бил особено подходящ за мултинационални компании, дори и банки, които могат да качат в уеб клиентски приложения.

В момента Microsoft разполага с един център за данни, в който е инвестирала над 500 милиона долара. Компанията предвижда да осигури постепенно пълно географско покритие с множество центрове.
За потребителите обаче няма да има значение услугите на кой център ползват, тъй като системата ще се грижи автоматично за най-оптималното разпределение на задачите между наличните ресурси.
Уеб базираните услуги на Microsoft, управлявани от Azure, се очаква да стартират през второто полугодие на 2009-а. Компанията ще приложи и нов модел за заплащане на услугите, базиран на използването на ресурсите. /БЛИЦ