Солун се превърна в център на пристигащите нелегални мигранти от сухопътната граница с Турция. След мащабна полицейска акция днес властите успяха да отстранят част от самонастанилите се мигранти на централния площад в града. Прехвърлиха ги в лагера "Диавата", където няма условия и място, съобщават лекарите.
 
Мигрантите спели по пейките и тревните площи на площад „Аристотелис” в центъра на града. Преди да бъдат извозени с автобуси, мигрантите почистили площада.
 
Никос Рагос, регионален координатор за Северна Гърция от министерството за миграционна политика, каза за Асошиейтед прес, че броят на новопристигащите мигранти в Солун е голям и това създава проблеми при издаването на документи.
 
Десетки мигранти, сред които и малки деца, досега чакаха пред полицейското управление, което се намира на площада, да бъдат задържани, за да могат властите да им издадат необходимите документи за престой и да започне процедурата по предоставяне на убежище.
 
Според журналистическо разследване на вестник "Катимерини", Анкара просто е отворила границата с Гърция, за да упражни натиск както към Атина, така и към Европейския съюз.
 
Гръцките медии съобщават, че нелегалният трафик се ръководи от „българи, македонци и албанци”. Полицията в Северна Гърция арестува ежедневно трафиканти, които прехвърлят мигрантите от границата с Турция до Солун при тарифа 2 хиляди евро на човек.
 
Финансовата прокуратура в Атина започна разследва за възможни злоупотреби при управление на европейските средства по мигрантската криза. Министърът по миграцията отхвърли твърденията за злоупотреба, но призна, че почти двойно се е увеличил мигрантският натиск от границата с Турция.