Върховният съд на Гърция поиска разследване на работата с европейските средства, дадени на Атина, за да се помогне на страната да се справи с миграционната криза от 2015-16 г., предаде БГНЕС. Прокурорите ще започнат предварително разследване, след като редица статии в опозиционната преса критикуват правителството, че лошо е управлявало - и вероятно е злоупотребило - с парите.

Около един милион мигранти и бежанци, много от тях бягащи от конфликта в Сирия, пристигнаха на гръцките острови в източно Егейско море през 2015 и 2016 г.

Андреас Илиопулос, ръководител на операциите за приемането на бежанци, беше сред източниците на обвиненията и в края на миналата седмица спомена "незаконни" сделки пред вестник „Филефтерос“.

Неговият шеф, министърът на миграцията Димитрис Вицас, отхвърли обвиненията и призова за оставката му.

Вицас заяви пред медиите, че Гърция е получила 570 милиона евроспешни помощи, от които 68% са за помощни групи и международни организации като Агенцията на ООН за бежанците.

Останалите средства отидоха към гръцкото правителство, по-специално в министерството на отбраната, което по това време беше отговорно за създаването на около 40 лагера на мигранти.