Инвестициите на Русия в разработването на нови оръжия през последните години превърнаха руската армия в мобилна сила, която може да предизвика САЩ и НАТО в Европа, пише Military Times.


Според неотдавнашен доклад на изследователския център RAND операциите в Сирия и Украйна научиха Русия как да използва както наземно, така и електронно оръжие на бойното поле, пише "Поглед инфо".

Междувременно близо двете десетилетия участие в конфликтите в Близкия изток са намалили способността на САЩ да се бори с равнопоставени противници, се казва в документа.

Инвестициите на Русия в разработването на сухопътно, балистично, огнестрелно и електронно оръжие от 2000 г. насам превръщат руската армия във "високо мобилна сила, способна да завземе и задържи територии в Европа", пише Military Times, позовавайки се на неотдавнашен доклад на изследователския център RAND, озаглавен "Тенденции в руските въоръжени сили".

Според авторите на документа опитът от руското участие в украинския конфликт демонстрира способността на Москва ефективно да използва единици с размер на дивизия на бойното поле.

В същото време, въпреки че операциите в Сирия предоставиха на руснаците ценни военни умения за водене на експедиционна война, армията на страната е по-ефективна в операции близо до границите си и тя все пак трябва да демонстрира способността си да провежда мащабни операции.

Междувременно близо двете десетилетия участие в борба срещу въстаници са намалили способността на САЩ да се бори с равнопоставени противници, се казва в доклада.

По този начин усилията на Русия да модернизира армията си предизвикват силите на САЩ и НАТО на бойното поле, което означава, че Алиансът трябва да продължи да следи тенденциите в развитието на нарастващата руска военна сила, предупреждават експертите.

„Потенциалът на Русия е нараснал толкова много, че хипотетичният ѝ удар върху балтийските страни или други съюзници на САЩ в НАТО ще представлява сериозна заплаха“, казват авторите на доклада.

Както се подчертава в документа, руските танкове, самоходни оръдия и самолети залагат на мобилността в ущърб на безопасността на бойното поле. По-леката защита на бронята позволява на руската техника да поддържа „отлична подвижност при трудни условия“, а също така дава възможност да се приземи или транспортира с помощта на хеликоптери.

„Лакмусовият тест“ за усилията на Москва за модернизация е участието ѝ в украинския конфликт, убедени са експертите на RAND. Според тях Москва и Киев водят високотехнологична война, използвайки електронно и кибероръжие, както и обстрели на далечни разстояния, които САЩ и НАТО „наблюдават от резервната скамейка“.

Междувременно САЩ изоставиха множеството средства, необходими за битки с не по-малко мощен враг в Европа и Америка, като се съсредоточиха върху конфликтите с ниска интензивност в Афганистан, Ирак и Африка.

Както RAND заключава, "увеличеният брой военнослужещи на договор, повишеният професионализъм на младшия командващ персонал, подобряването на обучението, увеличаването на броя на ученията, както и боевете в Украйна и Сирия доведоха до мащабни подобрения в качеството на руските военни части."

 Превод: В.Сергеев