Съединените щати са поръчали изтребители F-35A и F-15EX, но други военни сили не изостават и подобряват своите военновъздушни сили, според статия в сп. Military Watch.

Отбелязва се, че по време на Студената война най-голямата заплаха за американската военна авиация са съветските самолети. Сега към броя на конкурентите са добавени китайски модели.

Бойци от Русия и Китай влизат на въоръжение както при техните съюзници, така и при американски партньори, като Ангола, Алжир и Пакистан.

В статията се цитират пет самолета, които представляват заплаха за американската авиация.

Първи в списъка е китайският изтребител от пето поколение J-20.

Според автора този модел е основният претендент за титлата най-боеспособен въздушен боен изтребител в света. Но в същото време има и слабости - например остаряла авионика.

Вторият сред конкурентите е МиГ-31БМ/БСМ, който влезе на въоръжение през 1981 г. и има "революционни" възможности.

МиГ-31 изпревари с две десетилетия в интегрирането на електронно сканиран радар за въздушен бой, летене и изстрелване на ракети на екстремни височини и достигане на свръхзвукови скорости за продължителни периоди от време.

Двигателите на домашния изтребител все още са най-мощните в света. А надграждането до варианти БМ и БМС през последните години разшири възможностите за въздушен бой отвъд линията на видимост. Освен това МиГ-31 са оборудвани с "несравнимите" радари Заслон-М, както и с най-ефективните ракети Р-37М с обсег на действие 400 км и скорост 6 Маха.

Друг конкурент в списъка е китайският J-16, приет през 2014 г., който е модернизирана версия на Су-27. Сред характеристиките му са нископрофилно покритие, използването на композитни материали и ракети въздух-въздух PL-15 и PL-10.

„Изтребителят наследи и подобри високата маневреност, издръжливост, отлична скорост и височина на полета на Су-27“, се казва в текста.

Сред оборудването на китайския  се отбелязват радар с антенна решетка с автоматично електронно сканиране (АФАР), усъвършенствани мерници, монтирани на шлем, и канали за предаване на данни.

Следващият самолет в списъка е китайският J-10 °C, който принадлежи към поколението 4++. На въоръжение в китайската армия има повече от 200 такива единици. Изтребителят е по-лек от J-20 и J-16, но в същото време има същата авионика и ракети. Цената за лекота обаче беше ограничение във възможностите и характеристиките.

Друг страхотен конкурент на американските изтребители е руският Су-35, базиран на Су-27 и влязъл в експлоатация през 2014 г.

„Сред предимствата трябва да се отбележи обхватът на полета, отличната маневреност и използването на троен радар - инсталиран в носа на "Ирбиса-Э" и двойни радари с АФАР, вградени в крилата“, отбелязва изданието.

Су-35 е проектиран да се справя със сериозни заплахи за американските стелт бойци, а в бъдеще ще получи по-модерни ракети Р-37М и К-77М.