Бъдещето на енергетиката могат да се окажат мини и дори домашни ядрени реактори.
Американски учени обещават до пет години атомни мини електроцентрали, които ще осигуряват енергия за 20 000 домове, съобщи британският вестник "Гардиън". Разработката е дело на екип специалисти от националната лаборатория Лос Аламос, която е част от центъра за ядрени изследвания за нуждите на отбраната на САЩ. Американското правителство издаде лиценз за производство на мини реакторите на компанията Hyperion, която вече изпълнява първите поръчки. Масовото производство на ядрените електроцентрали ще започне след 5 години.
Hyperion планира да построи три завода, които ще произведат четири хиляди мини централи в периода от 2013 до 2023 година. Технологията е абсолютно безопасна, твърдят от Hyperion. Мини реакторите с диаметър няколко метра ще се доставят запечатани и ще бъдат инсталирани в бетонни кожуси под земята. Реакторите нямат подвижни части и не съдържат радиоактивни материали от оръжеен клас, уверяват от разработчика.
Над 100 организации вече са направили поръчки към Hyperion за доставка на мини реактори, разкрива изпълнителният директор на компанията Джон Дил. Повечето от тях са компании от нефтодобивната промишленост и електроенергетиката.
Hyperion се надява да привлече клиенти и от развиващите се държави. Целта на компанията е да може да осигури енергия във всяка точка на земята при цена от "10 цента на ват" според "Гардиън". Един мини реактор ще струва 25 милиона долара. Според Hyperion, общности от по 10 000 домове ще могат да си позволят реактора, като всяко семейство заплати "по 250 долара", твърди публикацията, но аритметиката показва, че сумата трябва да е 2 500 долара. Над подобен проект работи и японската Toshiba. Нейният реактор е способен да захрани с енергия един дом в продължение на 40 години. /TechNews