Великобритания ще настоява за сключване на договор с Европейския съюз, за да се гарантира както безпроблемната търговия, така и способността на страната да договаря търговски споразумения с други страни, заяви пред БиБиСи британския министър Амбър Руд.

Изтеклата прогноза, която предизвика дебати, е междуведомствено "средство" за "подпомагане на разискванията", коментира тя. Министрите са много по-обединени за Брекзит, отколкото твърдят критиците.

Тя допълва, че правителството на Обединеното кралство няма да се "предаде прекалено бързо" в преговорите за правата, предоставени на граждани на ЕС в Обединеното кралство.

След седмица ключовите срещи, Тереза ​​Май се изправя пред нарастващи призиви да изложи подробно, какво иска да спечели от тези срещи и по-специално колко ще са обвързани Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

В статия за британския "Телеграф", депутатът консерватор Бернард Дженкин обвинява правителството, че е "неясно" и "разделено" по въпроса.

Кабинетът е съгласен с необходимостта от "безпроблемна търговия", от възможността да се стигне до международни търговски сделки и да се избегне проблемната граница с Ирландия, допълва Руд. Тя предлага някаква "форма на митническо споразумение".

Миналата седмица международният секретар по търговските въпроси Лиъм Фокс заяви, че е "много трудно" да се разбере как оставането в митнически съюз ще позволи на Великобритания да има "независима търговска политика" след Брекзит.