В Маями, на метри от един от най-популярните плажове в света, едно имение, потънало в лукс, е обгърнато от мистерия. Въпреки слънчевия си вид палатът до известния Саут Бийч има тъмна слава заради нерадостната съдба на различните си собственици, сменяли се през десетилетията. Не малко от тях – отишли си от този свят заради загадъчни убийства, пише bg-voice.com.

На външен вид къщата е еталон на модерната архитектура – големи стълби в цвят корал, порти, облицовани в златно и черно, широк преден двор, от който се подават палми и портокалови дръвчета. Отвътре разкошът е още по-голям и създава усещането, че сте прекрачили прага на имуществото на аристократичен владетел. Но целият този лукс върви ръка за ръка с
мрачните истории на собствениците на Villa Casa Casuarina, най-известният от които е модният дизайнер Джани Версаче.

Имението е туристическа забележителност още преди италианецът да сложи ръка върху нотариалния му акт, а впоследствие да загине пред портите му. Причината да привлича интереса е легенда, че е издигнато от сина на Христофор Колумб – Диего, както и по-ранните смъртни случаи, случили се там.

Първият официален собственик на огромната по площ къща е наследникът на петролната компания Standard Oil – Олдън Фрийман, който купува парцела през 1930 г. и го кръщава на популярното дърво в региона (Casuarina – дърво-кенгуру). Фрийман е само на 27 г., когато придобива правата върху Villa Casa Casuarina, но вече се е пенсионирал и има планове да обиколи света и да проектира дома на мечтите си.

Той също така вярва, че пътуването във времето е възможно, като се зарича, че до края на живота си ще успее да създаде капсула, която да го прехвърля от един исторически период в друг.

Не успява обаче да реализира нито една от големите си мечти, защото умира при загадъчни обстоятелства 7 години след като купува имота.

Намерен е безжизнен в дома си а малко след погребението му в Маями започва да се носи слухът, че любовникът му Чарлс Бултън, когото представял като осиновения си син, е сложил край на живота му.

Бултън е и единственият наследник на Фрийман, който след смъртта му получава солидна сума от банката и правото да се разпорежда с имота на „Оушън Драйв“. Решението му е да го продаде, след като получава неустоимата за времето си оферта от 100 000 долара.


Джани Версаче Снимка: Flickr

Съдбата на следващия собственик на Villa Casa Casuarina също не е розова. Когато архитектът Жак Амстердам се настанява зад стените на 24-стайната вила, е решен да я превърне в произведение на изкуството в стил ар деко. Идеята е къщата да се преобрази в пространство за летен отдих за хора с дебели портфейли, но и този план удря на камък. Причината е, че собственикът не е преценил добре финансовите си възможности и проектът изцежда всеки цент от банковата му сметка още преди да бъде завършен.

Разорен и опечален
Жак Амстердам е принуден да търси нов купувач за вилата си мечта.

Къщата преминава в ръцете на предприемача Стюарт Роджъл, който отдава стаите под наем до началото на 90-те, когато имотът е забелязан от известния тогава Джани Версаче.

На върха на славата си, Версаче се озовава в Маями. Слънце, море и барове са това, което търси тогава, но на брега открива и своя дом мечта. Дизайнерът е обсебен от имението и предлага за него 3 милиона долара. Сделката е приета и малко след като се нанася, Джани простира творческия си дух във всеки ъгъл.

Инвестира в обновяването на къщата с размах. Във всяка от стаите има ръчно рисувани фрески, текстилът по мебелите е с характерните принтове за модната марка, а в двора дизайнерът настанява кралицата на вселената „Версаче“ – главата на Медуза от 24-каратово злато. Дизайнерът се прекланял пред Медуза като към богиня, а слабостта му към древноримското и древногръцкото изкуство може да се види в еднаква сила и при дрехите му, и в дома му. Партитата, които редовно организирал в Маями с оргии, дрога и алкохол, невъзмутимо били съзерцавани от статуите на боговете Аполон и Афродита.

Джани влага душата си в интериора на Villa Casa Casuarina и по ирония на съдбата гледката на пищния преден двор е последното, което ще види, докато е жив.

Сутринта на 15 юли 1997 г. дизайнерът излиза за редовната си разходка по плажа. На връщане си купува кафе, няколко вестника и се здрависва със свои почитатели. Стигайки до портите на вилата, посяга към джоба си, за да извади ключовете, и чува как
няколко изстрела отекват един след друг. Версаче е прострелян смъртоносно в гръб от серийния убиец Андрю Кунан и умира на път за болницата. И до днес не е ясно защо Кунан го убива.

След смъртта му и за неговия партньор Антонио Д’Амико, и за сестра му Донатела Версаче е тежко да живеят в тази къща и затова я продават на веригата Jordache Enterprises, които я превръщат в хотел.

Случаите с мистериозни убийства на територията на Villa Casa Casuarina обаче не приключват.

В деня, когато светът отбеляза 24-годишнина от бруталното убийство на Джани Версаче – 15 юли 2021 г., полицията в Маями съобщи, че са открити два трупа в хотела, познат като бившето имение на дизайнера. Загиналите са мъже, които са открити от член на персонала.
По случая се води разследване, но вече има предварителна информация, че хотелът се е превърнал в място за саморазправа на местните групировки и вероятно убийствата са свързани с една от тях.

Но това не е първата или втората смърт, за която Villa Casa Casuarina е станала сцена, и за мнозина, които наблюдават поредния репортаж със смърт на нейна територия, остава въпросът прокълнато ли наистина е това имение.