Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски реагира на изявлението на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като му каза, че е груба провокация да се каже, че Илинден е празник и на българите, пише скопското издание „Независен“, цитирано от Фокус.

„Илинден е важен ден за България“, а след това външният министър на РСМ Буяр Османи ще каже „обща история“.

Кратък исторически урок: Св. Илия / Илинден в революционен и политически смисъл на думата може да бъде важен за България само като част от техните учебници, където се изучава историята на македонския народ и гражданите на Македония, албанци, турци, сърби, власи, роми и др. и автентичната им борба за собствена македонска държава в сърцето на Балканите.

Нашата история може да бъде обща в географски смисъл, защото двата народа и двете държави са принадлежали и принадлежат към географското цяло на Балканския полуостров, но в никакъв случай не са политически.

Защо? Ако изключим периода от 1941-1944 г., когато българските фашисти окупираха територията на днешна Македония и бяха победени и изгонени, ние никога досега, но дори и след това сме били в обща политическа и конституционна държава, за да имаме „обща история“.

Това е груба провокация от министър в правителството на РС Македония към македонския народ и неуважение към историята, традицията и жертвите за независима и суверенна македонска държава. Очаквам незабавно извинение и ясно разграничение от „общата история“ в географския и политическия смисъл на думата.

В противен случай още по време на местните избори македонският народ в Тетово, Гостивар, Чаир, Струга, Дебър, Тиърс ще отговори категорично на тази груба провокация на Буяр Османи“, каза Мицкоски.