Германия има право да експулсира търсещи убежище емигранти в страни с по-лоши условия на живот. Съответното решение е издадено от Европейския съд в Люксембург, пише Deutsche Welle.

В решението се отбелязва, че недостатъците в системата за социално осигуряване или сериозната бедност в страната не са причина да не се върнат мигранти там. Единствените изключения са случаите, в които бежанците са лишени от основни нужди - достъп до храна, вода и жилище.

В същото време искането за убежище може да бъде отхвърлено, ако мигрантът вече е приет под закрила в друга страна. Съдиите отбелязват също, че системата на разпределение на бежанците в ЕС е изградена върху взаимно доверие, а решенията на страните от общността трябва да зачитат правата на човека.

Съобщава се, че германските съдилища обжалват пред Европейския съд заради няколко случая. По-специално, при случая с мъж от Гамбия, който за първи път е подал заявление в Италия, а след това и в Германия. Мигрантът обаче твърди, че не трябва да се връща обратно в Италия поради лоши условия на там.

Така Германия има възможност спокойно да изпраща бежанци в страните от ЕС, от които са дошли. В същото време окончателното решение е на съда. Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на властите в Унгария, Италия и Полша, които активно се противопоставят на приемането на мигранти.

Понастоящем хората, търсещи убежище в Европейския съюз, трябва да кандидатстват в първата страна, в която са пристигнали. Ако един мигрант е отишъл в друга държава и е подал там молба и там, той може да бъде депортиран обратно в страната, в която първо е попаднал в рамките на шест месеца.

През 2018 г. Германия е върнала повече от 8 хиляди души. Повечето от тях са депортирани в Италия, други - в Гърция, а в Унгария - не. Активистите твърдят, че Берлин трябва да поеме отговорност за тези, които са достигнали до германска територия, тъй като условията за бежанци в други страни са плачевни.

Превод и редакция: БЛИЦ