Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром, съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. 

Той визираше мистериозното болестно състояние, включващо мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки, пише bg-voice.com. 

Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките, миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома.

Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това.  Москва отрича да има нещо общо със случая.

Бърнс каза, че е увеличил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който едно време оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Тройно увеличен е и медицинският персонал, участващ в разследването.

Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в американското посолство в Хавана през 2016 г.