Морски пехотинци от ескадрилата „The Island Knights” към американската военновъздушна база Андерсън в Гуам спасиха българин от борда на круизния кораб MV Ocean Dream в Тихия океан. Корабът плавал в близост до остров Гуам, който е американска територия, пише bg-voice.

Спасителната операция се случила на 28 март, след като сънародникът ни получил усложнение, което изисква неотложна медицинска помощ. Американският ескадрон изчакал круизният кораб да достигне по-близо до бреговете на остров Гуам и след това специален екип спасява българина с военен хеликоптер.

Военният хеликоптер, спасил българина, е MH-60 „Сийхоук” – средно голям военнотранспортен вертолет с четири перки на основното витло и два двигателя. В зависимост от модификацията може да струва между 5.9 млн. до 10.2 млн. долара. Сн.: Jasen Moreno-Garcia

„Моят екип свърши чудесна работа, стабилизирайки мъжа от момента, в който хеликоптерът ни се спусна надолу, до момента, в който го транспортирахме до американската военноморска болница”, каза лейтенант Кумец.

Не е ясно какво е състоянието на българина към момента. Ocean Dream e круизен кораб на компанията „Карнивал” с 1,219 пасажери и 460 души екипаж. Американският Гуам е най-големият от Марианските острови, намиращи се в западната част на Тихия океан.