След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в Саудитска Арабия ще бъде позволено на жените да шофират. Това ще се случи след като вчера, както вече информира БЛИЦ, крал Салман издаде указ, с който се заповядва на властите да започнат да издават шофьорски книжки и на жени от юни 2018.

Новината предизвика огромна радост у жени-активисти в арабската страна и по целия свят.

До този момент това беше единствената държава в света, където беше налично подобно ограничение върху жените.


Причината е, че управлението на кралството се основава на ислямската сунитска идеология уахабизъм. В нея жените са лишени от множество граждански права. Те не могат да се обличат свободно, а на повечето публични места трябва да бъдат придружавани от мъжки член на тяхното семейство.

Монархията обаче възприе посока на компромисни икономически и социални реформи в последните години. Този месец на жените за пръв път им беше позволено да присъстват на тържества по случай националния празник.

„Не можех да повярвам. Започнах да се смея, да подскачам и да крещя. Това е голяма победа. Ще си купя мечтаната ми кола – кабриолет Мустанг, боядисан в жълто и черно”, заяви Сахар Насри, местна активистка за правото на жените да шофират, цитирана от Би Би Си.  

Шофиращите саудитки вече няма да са заплашени от затвор
 

На жените в кралството ще се позволи да карат навсякъде и да се учат на шофиране без да им е нужно позволение от мъж.

Отпадането на забраната идва след масови протести на жени през 1990, 2011 и 2013, както и непрестанни кампании, в които саудитки публикуваха клипчета в мрежата, на които е видимо как шофират.

Срещу много от активистките обаче бяха осъществявани властови репресии, като някои попадаха и в затвора за шофиране.  

Същевременно част от населението продължава да е настроено консервативно и изрази неодобрение от решението на краля си.

„Жените в моята къща няма да шофират”, гласи един от саудитските хаштагове, заляли социалните мрежи от вчера вечерта насам.

Въпреки такива настроения властите в кралството последваха историческото си решение с още една малка стъпка към намаляване на половата дискриминация.

Днес Рияд назначи първата жена-говорител в историята си. Нейното име е Фатима Баешен и тя ще работи в саудитското посолство във Вашингтон.