Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън обсъдиха в телефонен разговор перспективите за взаимодействие между Москва и Вашингтон за осигуряване на зони на деескалация в Сирия, се казва в комюнике на руското външно ведомство, цитирано от БГНЕС.
Двамата обменили мнения по ситуацията в Сирия включително и взаимодействие за функционирането на създадените там зони на деескалация и осъществяване на напредък в политическото урегулиране на конфликта.

От руска страна е подчертана необходимостта от безкомпромисна борба с терористичните групировки на сирийска земя при спазване на принципа на териториална цялост на страната, се казва в комюнике на руското външно ведомство.

Лавров заявил пред своя американски колега, че ескалация на напрежението на Корейския полуостров, към която водят военните приготовления на САЩ, е недопустима. Той призовал към разрешаване на противоречията по дипломатически път.

Руският министър отбелязал още, че законопроектът на властите в Киев за „реинтеграция“ на Донбас явно "противоречи на Минските споразумения и подкопава мирното урегулиране“.

Лавров и Тилърсън коментирали във връзка с това срещата между помощника на президента на Русия Владислав Сурков и специалния представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на Украйна Кърт Волкър, която се състоя на 7 октомври в Белград.

Двамата лидери подчертали важността на продължаването на контактите по този канал в интерес на изготвянето на реалистични подходи за изпълнение на съгласувания в Минск „комплекс от мерки“.