Русия не е започвала преговори за възможността за предоставяне на кредит на Исландия, никакви решения в това отношение не са взимани, съобщи за РИА “Новости” руският заместник-министър на финансите Дмитрий Панкин.
По-рано днес централната банка на Исландия съобщи, че Русия предоставя на Рейкявик кредит от 4 милиарда евро. “Исландия не се е обръщала официално да й бъде предоставен руски кредит, преговори не са започвали и никакви кредитни решения не са взимани”, каза Панкин.
БЛИЦ припомня, че според съобщение на исландската централна банка Русия ще предостави на Исландия 4-годишен кредит в размер на 4 милиарда евро с ЛИБОР +0,3-0,5% годишно. “Този кредит значително ще повиши международните резерви на централната банка на Исландия и ще засили стабилността на обменния курс на кроната”, се казва в съобщението. Интерфакс отбеляза, че преговорите за кредита са били инициирани от премиера на Исландия преди няколко месеца, а днес руският посланик е информирал ръководството на исландската централна банка за положителното решение. То е било потвърдено и от руския премиер Владимир Путин. /БЛИЦ