Самолети на Въздушно-космическите сили на Руската федерация са нанесли удари по позиции на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи пред журналисти говорителят на Министерството на отбраната в Москва Игор Конашенков, цитиран от световните медии.

Два руски Су-34 са унищожили цех на „Джабхат ан-Нусра“ в Идлиб, където са били базирани дронове и склад с експлозиви. Друг Су-35С е унищожил склад с преносими зенитно-ракетни системи. По думите на Коношенков, на 4 септември в тъмната част на денонощието средствата за противовъздушна отбрана на базата Хмеймим са унищожили две безпилотни летателни апарати (UAV) на групировката.

Като цяло, в района на руската военновъздушна база през последния месец са унищожени и обезвредени 47 бойни дронове.

От министерството публикуваха и видео от атаката :
Припомняме, че специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и заместник-министърът на външните работи Седат Йонал са обсъдили задълбочено последните събития в Сирия. По-конкретно ескалацията на напрежението във връзка с предстоящата операция на Русия и Сирия в Идлиб и изпълнението на двустранното споразумение за провинция Манбидж.

Позициите на САЩ и Турция относно ситуацията в Идлиб съвпадат – те считат, че ако цивилното население не бъде изолирано от терористите, една мащабна операция в пренаселената провинция би създала безпрецедентна хуманитарна криза. Според двете страни, групировката Джебхат ан-Нусра и съюзниците им трябва да бъдат елиминирани, но това трябва да бъде направено внимателно и без допускането на цивилни жертви. С цел по-лесно да се идентифицират терористите, Турция иска от САЩ обмен на разузнавателни данни. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!