Русия иска да създаде демилитаризирани буферни зони във вътрешността на Украйна около териториите, които е анексирала, предаде Ройтерс, като се позова на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

В интервю за руски медии, качено днес в Телеграм, Медведев каза също, че може да е необходимо да се навлезе по-навътре в Украйна, ако такива зони не може да бъдат създадени, отбелязва Ройтерс.

"Трябва да постигнем всички цели, които са поставени, за да защитим нашите територии, това са територии на Руската федерация", каза Медведев.

"Необходимо е да изхвърлим всички чужденци, които са там в широкия смисъл на думата, да създадем буферна зона, която не би позволила използването на какъвто и да било вид оръжия, действащи на средни и малки разстояния, това е 70-100 километра, и да я демилитаризираме", посочи той.

Русия ще трябва да навлезе по-навътре в Украйна, ако такива зони не бъдат създадени, вземайки столицата Киев или дори град Лвов в Западна Украйна, допълни Медведев.

"Нищо не може да се изключи там. Ако има нужда да се стигне до Киев, тогава трябва да се стигне до Киев. Ако има нужда да се стигне до Лвов, тогава трябва да се стигне до Лвов, за да се унищожи тази зараза", подчерта Медведев.

В същото време Медведев заяви, че Русия не планира да влезе в пряк конфликт с НАТО и е заинтересована от решаване на украинската криза чрез преговори:

В интервю за руски медии зам-председателят на руския Съвет за сигурност отговори отрицателно на въпрос "дали си струва да се премине от прокси война" със Запада към пряк конфликт и да се изясни най-накрая кой ще победи.

"Ние сме заинтересовани всичко това да се разреши по мирен път чрез преговори. Друг е въпросът, че засега от другата страна, поне публично, ни отговарят, че не са заинтересовани". Според него причината за този отговор е, че "зад океана не им разрешават да го правят", защото се стремят "да нанесат максимални вреди на Руската федерация".

Според Медведев заплахата от ядрен конфликт не е отминала, а е нараснала и продължава да нараства с доставките на по-мощни оръжия за Украйна.

Той предупреди, че всеки опит на Киев да си върне Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., ще бъде за Русия основание да използва "абсолютно всякакви оръжия" срещу Украйна, отбелязва агенцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук