Руското военно ведомство ще предприеме редица мерки във връзка с напрегнатата обстановка на западното стратегическо направление. Ще бъде реализиран комплекс от мерки за неутрализацията на възникващите заплахи.

Това съобщи в сряда министърът на отбраната Сергей Шойгу, докато откриваше заседанието на колегията на Министерството на отбраната, предават осведомителните агенции, цитирани от "Фокус".

„Ситуацията се характеризира със засилване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, разполагане на системи за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, разширяване на военното сътрудничество на Алианса с Финландия и Швейцария“, отбеляза министърът.

„За неутрализацията на възникващите заплахи ще реализираме комплекс от мерки“. Шойгу съобщи, че на заседанието на колегията ще се обсъжда изпълнението на плановете за дейността на Западния и Източния военни окръзи (ЗВО и ИВО) за 2019-2025 години за реализацията на майските укази на президента на Русия от 2012 и 2018, както и неговите поръчения след края на съвещанието в Сочи.

Източното стратегическо направление

Военнополитическата обстановка на източното стратегическо направление продължава да се усложнява, отбеляза Шойгу. „Действията на САЩ и техните съюзници целят разширяване на тяхното влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион и отслабване на позициите на Русия и Китай в Югоизточна Азия“, обясни той.

За да се реагира адекватно на съществуващите и потенциалните предизвикателства в Източния военен окръг през тази година ще бъдат проведени 62 организационни мероприятия.

„Най-важните от тях са формиране на управление на смесената авиационна дивизия и зенитноракетната бригада“, отбеляза Шойгу.

Що се касае до другите мерки за засилване на войсковите групировки в Източна Русия, той припомни, че през март е спусната на вода голямата подводница „Петропавловск-Камчатский“, която след завършването на ходовите и швартовите изпитания през ноември тази година ще влезе в състава на Тихоокеанския флот.

До края на годината ИВО ще получи 1713 единици военна техника. В резултат делът на съвременната техника в неговите войски ще бъде 53%.

Учения и борба със стихиите

Шойгу съобщи, че в течение на годината се планира да бъдат проведени повече от 120 двустранни, командно-щабни и междувидови учения.

Министърът напомни, че през април-май в Южнокитайско море са се провели руско-китайските учения „Морско взаимодействие-201“", в които са участвали 10 бойни кораба и три хиляди военнослужещи.

„В момента се води активна подготовка за двустранни командно-щабни учения на сахалинското и приморското оперативни направления. Шойгу констатира, че наред с бойната подготовка, войските от окръга участват в ликвидацията на последствията от извънредни ситуации.

Той припомни, че в началото на годината успешно е ликвидирано затлачване на река Бурея. През февруари са унищожени огнища на биологическо заразяване в Приморски и Хабаровски край. През юли-август окръгът е участвал в отстраняване на последствията от наводненията в Амурска и Иркутска области.

Освен това безпилотната авиация осъществява ежечасов мониторинг на районите на горските пожари.

Министърът на отбраната също представи в сряда нов член на колегиума на военното ведомство - неговия заместник Юнус-Бек Евкуров. Евкуров, който преди това заемаше поста на ръководител на Ингушетия, беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия през юли.

На новата си длъжност отговаря за бойната подготовка на въоръжените сили на Руската Федерация.

Западен военен окръг

До края на годината в Западния военен окръг (ЗВО) ще се проведат повече от 20 учения, в които ще участват войските от противовъздушната отбрана (ПВО), материално-техническото осигуряване, както и бреговите подразделения.

Освен това ЗВО ще получи повече от 1300 единици нова и модернизирана военна техника. Ще продължи и комплектоването на войските на контрактниците: през тази година вече са взети девет хиляди души.

В момента основните усилия на командването на окръга, по думите на Шойгу, са съсредоточени върху подготовката на руско-белоруските учения „Щит Союза-2019“, които ще се проведат от 13 до 19 септември и ще завършат двугодишния цикъл на съвместна подготовка.

На тях се планира да бъдат задействани до 12 хиляди военни и 950 единици бойна техника. Министърът подчерта, че мероприятията са с „изключително отбранителен“ характер.

Също така е започната подготовка за три учения на ОДКБ – „Взаимодействие“, „Ешелон“ и „Поиск“. В тях ще участват военни от Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.