Подсказка: Времето - 1903 г., използването - в бита.





Отговор: ножици за яйца.

 
В ресторантите могат да ви сервират много изискани ястия от птичи яйца, но у дома изборът е най-често между варени и пържени яйца. Опитайте се да изчистите меко сварено яйце, без да повредите върха. За естетите, обаче, има специални ножици, на които вместо остриета има два полукръга с шипове. При натискане те пробиват черупките и горната част лесно се отстранява. На снимката е антикварен образец от Викторианската епоха, а не например инструмент за изтезания. Такива аксесоари се изработват и сега.




Вторият вариант на ножиците за яйца е известен също от поне няколко века и има метален кръг в единия край и остро, подобно на бръснач острие в другия, който разрязва горната част на сурово яйце. Те са предназначени за яйцата от малък калибър, като например пъдпъдъчи яйца. Хубаво е, че никой не яде яйца от колибри. А пък за щраусови яйца, които достигат размери 20 см в диаметър и 2 кг тегло, ще потрябва явно чук или трион. И голям тиган. С едно щраусово яйце могат да бъдат нахранени от осем до десет души.



Съвременни ножици за яйца