„Алекса, събуди сe!" За да може всекидневно хиляди души по цял свят да се осведомяват за часа, времето или да кажат „Алекса, пусни ми „Пинк Флойд“, служителите на компанията Amazon трябва да работят неуморно, за да произведат достатъчно бройки от домашния помощник.

Но тези служители не са инженери или възрастни мъже и жени с образование, а... ученици.

Разследване на Guardian показва, че хиляди тийнейджъри работят в заводите на Amazon цяла вечер, за да може Amazon да изпълни своя продуктов таргет.

Според документи и интервюта със служителите, направени от Guardian, над 1000 деца, на възраст между 16-18 години, се трудят в складовете в Китай. Те са взети от училища и технически колежи, а трудът им е в разрез със законите на страната.

Те се водят стажанти, а на учителите им се плаща да ги придружават. В замяна на няколко пачки, възпитателите окуражават своите ученици да работят дори извънредно, ако се наложи.

По време на пиковите за производството периоди, тийнейджърите са във фабриките в продължение на два месеца. Те произвеждали не само Алекса, но и един от най-продаваните продукти на Amazon – четеца Киндъл. 

Във фабриките в Китай е позволено да работят деца, навършили 16 години, но законът е категоричен – те не трябва да се трудят извънредно или през нощта.

Компанията Foxconn, която отговаря за доставките на Алекса, а също така помагат и на Apple с iPhone признават, че тийнейджърите са наети нелегално, а компанията веднага ще вземе мерки срещу този проблем. Естествено, те защитиха наемането на деца, тъй като работата за Amazon им давала възможност „да натрупат практични знания и опит, който ще им помогне в намирането на професия веднага след завършването им“.

Разбира се, екипът на Amazon твърди, че техният шеф Джеф Безос, който е най-богатият човек на Земята със състояние над 100 милиарда долара, не е знаел нищо за подобна практика.

„Той няма да толерира подобни нарушения на закона“, казва неговият говорител и уверява, че екип на Amazon веднага е изпратен на място, за да разследва случая.

А самите тийнейджъри твърдят, че работата в заводите на Amazon дори нямала нищо общо с това, което учат. Те са категорични, че са били принудени да се трудят извънредно.

Една от тях е 17-годишната Фанг, който започнал работа преди месец. Тя трябвало да произвежда 3000 Echo Dots на ден. Нейните учители й казали, че ще работи 5 дни в седмицата по 8 часа, но това по-късно се променило. Фанг стояла във фабриката по 10 часа, плюс 2 извънредни часа, шест дни в седмицата.

„Светлините тук са много силни и става прекалено горещо, казва тя пред журналистите. - Не бях свикнала да работя във фабрика, но се адаптирах към работата. Но да се трудя с часове всеки ден е много изморително. Казах на мениджъра ми, че не искам да работя извънредно. Той уведоми учителите ми, но те заявиха, че ако не се съглася, това ще повлияе на стажанството ми и ще се отрази на оценките и завършването ми.“

„Нямах избор, трябваше да се примиря“, категорична е Фанг.

Документ, иззет от Foxconn, гласи, че „отказът на учениците да работят извънредно не само се отразява на продукцията, но и на техния стимул за труд.“   Заключението е: „Учениците ТРЯБВА да работят извънредно.“

Оказва се, че компанията разчита на тийнейджърите, тъй като не успява да намери достатъчно постоянни служители. Един от документите твърди, че фабриката има нужда от още 7000 работници за да изпълни таргета от април до октомври. Но засега са наети едва 30 души.

За своя извънреден труд учениците получават 1,93 евро на час. Редовното време се заплаща по 1,18 евро на час. Фабриката плаща на училищата по 5 евро за всеки ученик, който им изпратят.

Само за изминалата година Amazon продава близо 100 милиона бройки от Алекса. По-простите модели струват по 50 евро или 50 долара. В Австралия, цената е 75 долара. Но въпреки големите приходи, Foxconn решава да спести от заплати, поставяйки си цел – да наеме 1800 ученици, стажанти, които да работят повече от 36 часа извънредно в месеца.