Според публикации в социалната мрежа Facebook епизод от американския анимационен ситком „Семейство Симпсън“ (The Simpsons) е предсказал протестите срещу Covid ограниченията в Канада, наречени "Конвой на свободата", и това, че канадският министър-председател Джъстин Трюдо е избягал от тях, съобщава БНР.
 

Според твърденията епизодът е от 1999 г. - 23 години преди събитията.

Публикации за това има например тук.


Твърдение: "Семейство Симпсън" предсказва "Конвоя на свободата"

Във видеото Хоумър Симпсън кара камион по магистрала, заедно със сина си Барт. Той казва: "Виж, сине! Това е една от най-красивите гледки... конвоят!", а камионът им е заобиколен от няколко други. В следващата сцена канадският премиер Джъстин Трюдо бяга през отворен прозорец, ходейки на две ръце, докато камиони се приближават към сградата.

Факт е, че през последните години много световни събития, като например президентството на Доналд Тръмп, са открити в епизоди от комедията, направени много преди това. Тук обаче подобно "предсказание" няма.

Причината е, че разпространеният 18-секунден откъс е монтаж от две отделни сцени от епизоди на „Семейство Симпсън“ с разлика от 20 години.

Кадрите с Хоумър и Барт са от епизод 17, сезон 10, от 1999 г., озаглавен „Maximum Homerdrive“. В него конвоят не е свързан с никакъв протест.Втората част от видеото е от епизод, в който Трюдо разговаря по Skype с Лиза Симпсън. Озаглавен е „D’Oh Canada“ и е излъчен през април 2019 г. В тази сцена Трюдо застава на ръце, за да докаже, че не е "слаб", след като Лиза се извинява за коментарите, които Тръмп е отправил към него.

При въпрос на Лиза за скандала от 2019 г. с инженерната компания SNC-Lavalin, Трюдо кима на свой помощник, който отваря прозорец, през който премиерът пропълзява навън, ходейки на ръце. Скандалът е свързан с обвинения от бивша министърка на правосъдието Джоди Уилсън-Рейбоулд, че премиерът е упражнил натиск над нея, за да не допусне съдебен процес срещу канадската компания SNC-Lavalin.Факт е, че заради продължаващите протести канадският министър-председател Джъстин Трюдо напусна със семейството си резиденцията Rideau Cottage в Отава от съображения за сигурност, криейки се, според медиите, на тайно място.
  Твърдението, че разпространеният откъс от "Семейството Симпсън" е свързан с Конвоя на свободата в Канада през 2022 г. е НЕВЯРНО. Видеото е монтаж, който се опитва да внуши връзка с протестите срещу Covid ограниченията.