Коронавирусната криза ще удари най-силно страните от ЕС, особено Италия и Испания. Китай ще се отърве с лека уплаха. В икономиката на Русия тази година се очаква спад с 5,5 на сто, а догодина частично възстановяване - ръст от 3,5 процента. Международният валутен фонд (МВФ) публикува няколко икономически прогнози.

Според експертите на МВФ загубите на световната икономика от "Голямата карантина" може да достигнат 9 трилиона долара, което надхвърля общия БВП на Германия и Япония. Фондът обаче предрича бързо възстановяване още догодина на всички страни, чийто БВП се топи.

За две седмици, откакто бе обявена карантина в Русия, икономическата активност в страната спадна с 11,4 на сто, една трета от компаниите заявиха, че има риск да фалират, и все повече фирми заявяват в анкети, че се налага да свиват заетостта и фонд "Работна заплата", пише вестникът в друга статия.

Допитвания в предприятията сочат сриване на реалните заплати с 12 на сто и очертават изгледи за безработица от 12,1 процента още тази година.

Най-скъпоструващата мярка в плана, който може да бъде представен още в четвъртък, е кредитната подкрепа за системообразуващите предприятия. За дребния и средния бизнес се предвижда да бъдат отпуснати малко над 100 милиарда рубли.

До месеци "коронавирусът ще се прехвърли върху банките" в Русия.

Властите залагат на подкрепа за икономиката чрез преференциални кредити, но това очевидно не действа. При положение че работата е спряла най-малко за месец, бизнесът просто няма да може да се разплати с банките.

Замразяването на дейността в много сфери ще удари след време като бумеранг банковата система, в подкрепа на която държавата харчеше трилиони рубли през минали кризи.

Ако гражданите и работодателите не получат спешна помощ, може да се стигне до много по-мащабни проблеми и всички резерви да се окажат недостатъчни, предупреждават експерти на вестника.

Кремъл обещава антикризисна политика в интерес на населението. Междувременно хората се страхуват да не им намалят заплатите, да не останат без работа и се запасяват с различни стоки.

Според очаквания на бизнеса, обобщени от руския мозъчен Център за стратегически разработки, броят на безработните в Русия ще надхвърли през 2020 г. 9 милиона души срещу близо 3,5 милиона преди година.

А според оценки на фирми за подбор на персонал, ако Кремъл удължи едномесечната карантина, без работа може да останат 25 милиона души. И четвърт от населението заявява в анкети, че ще ореже още повече своите разходи, добавя изданието.

До края на април заразените с коронавируса в Москва може да станат 50 до 80 хиляди. Безработицата и обедняването на половината население в Русия ще хвърлят отново страната в криминалното беззаконие отпреди 30 години, предсказват политолози.

По данни на руската централна банка трескавото търсене през март е довело до поскъпване на храните с 8,7 на сто. Вчера генералният прокурор Игор Краснов нареди прокуратурите на места незабавно да реагират при спекула със социално значими стоки.

Депутати от парламента предлагат държавата пак да регулира цените на най-търсените стоки - месото, млякото, варивата и зеленчуците. Експерти на всекидневника впрочем смятат, че няма нужда - "хората скоро ще свършат парите и търговските вериги сами ще си намалят апетитите".

"Да се поддържа платежоспособността на населението при излизане от карантина е най-важният фактор за бърз отскок на икономиката, смятат икономисти. Тъкмо затова развитите страни вече раздават пари на населението. А ние все още се бавим".

Руски експерти предлагат всички семейства да получат субсидии, с които да плащат за комунални услуги. Според други на хората трябва да се раздадат пари по модела на временния "безусловен доход".

Например по 10-12 хиляди рубли още през април-май. Но само на онези, които не работят в бюджетния сектор и чиито доходи за миналата година не надхвърлят един милион рубли.

На фона на коронавирусната криза жителите на Русия са оставили в магазините през март повече пари, отколкото през февруари. Увеличението с 15,1 на сто е рекорд за цялото време, откакто се следят тези разходи.

"Никакво орязване на заплатите" не бива да има по време на пандемията.

Заради пандемията част от фирмите в Русия започнаха да загърбват ангажиментите си пред персонала. Над четвърт от работодателите съобщиха при допитване, че смятат да намалят заплатите, а 40 на сто - че готвят съкращения на служители. А други 23 процента признаха, че вече са намалили трудовите възнаграждения.

След пандемията може да нарасне броят на инвалидите в Русия. Усложненията след пневмония, каквато предизвиква COVID-19, влизат в списъка на критериите за признаване на нетрудоспособност, пояснява вестникът, като цитира експерти.

Специалистите впрочем отбелязват, че е разработен и вече се изпробва метод за възстановяване на бели дробове, поразени от фиброза при такива пациенти. Коронавирусът ускори излизането на пазара на нови технологии в помощ на хората по време на пандемията.

Руски компании разработиха роботи за диагностика на заболявания, автоматизирани "медицински сестри" и "персонал" за дезинфекция, смарт терминали за измерване на температурата.

В Русия се произвежда вече първият тест, с помощта на който в кръвта ще се откриват антитела към причинителя на COVID-19, цитира официозът в друг материал.

Досега тестовете даваха възможност само да се откриват заразени хора, а новата система ще установява кой е развил имунитет към инфекцията. Комплектите ще се произвеждат в индустриални мащаби; с тяхна помощ ще може да се изпробват и бъдещите ваксини срещу коронавируса.

Руски учени разработват междувременно и други тестове за откриване на антитела. Един от тях ще бъде предоставен на лабораториите в страната до 10 дни, информира всекидневникът.